Брой 36 (1795), 20-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Представяне на примери за блокчейн технологиите и използването им със стандартите GS1


Глобалният форум GS1, който се провежда за поредна година в конгресния център SQUARE-BRUSSELS MEETING CENTRE – Брюксел, продължи на 19 февруари с пленарна сесия, на която бяха представени примери за блокчейн технологиите и използването им със стандартите GS1. Представители на McKinsey, Carrefour, Origin Trail споделиха възможностите, които осигурява технологията блокчейн при проследимостта в сферата на хранителната промишленост и здравеопазването. Според участниците, залагането на стандартите GS1 като основни атрибути в дигиталната технология ще коства по-малко разходи от използването на други технологични решения.

В сектор транспорт и логистика GS1 Швеция представи проект за използване на GS1 логистичен етикет от транспортните фирми DSV и DHL за техен клиент — 3М. Двете транспортни фирми обработват месечно повече от 125 хиляди пратки за този клиент, идентифицирани със SSCC.

С оглед на нарастващите нужди на потребителите от качествена продуктова информация, GS1 разработва регистър, съдържащ основна информация за всички продукти, идентифицирани с GS1 баркод. GS1 България създаде за своите членове продуктов каталог, в който е улеснено въвеждането на информацията, необходима за регистъра на GS1. За разлика от другите национални организации, които събират такси за вписването в регистъра,  попълването на данни за техните продукти в България е безплатно за фирмите, а въведената информация ще се споделя с глобалния регистър на GS1 автоматично. Добре е всички фирми да се възползват от услугата, защото информацията ще се използва за верификация на продуктите от най-големите онлайн платформи за търговия и др. Повече за попълването на продуктовата информация може да намерите ТУК.

По традиция, на годишния форум на GS1 се проведе изложение Маркетплейс, на което национални организации GS1 представят иновативни решения, базирани на стандартите GS1. GS1 България участва с представяне на напредъка по внедряване на системата за верификация на лекарства в България чрез материали, предоставени от БОВЛ (Българска Организация за Верификация на Лекарства) и Продуктовия каталог БГ Баркод.

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкетно проучване относно приложението на промените в Наредба Н-18
За регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства Още
Информационна среща „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“
Представиха нов финансов инструмент за бизнеса - „Акселератор Стартъп София” Още
Представяне на примери за блокчейн технологиите и използването им със стандартите GS1
При проследимостта в секторите хранителна промишленост и здравеопазване Още
Нов проект на БТПП за по-бързо адаптиране на имигрантите към пазара на труда
Он-лайн платформа с интегриран специален панел ще предлага полезна информация за работодателите, които имат намерение да наемат имигранти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор в гр. Баку
Интерконекторът Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Одобрени са промени в Закона за авторското право и сродните му права
Инициирани от Съвета за защита на интелектуалната собственост Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пестициди в храните: как Европейският парламент се бори с проблема
Около 50% от хранителните продукти, тествани през 2016 г., са съдържали остатъци от пестициди Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум в рамките на официално посещение на президента Румен Радев в Арабска Република Египет
26 – 28 март 2019 г. Още