Брой 36 (1795), 20-02-2019
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

Бизнес форум в рамките на официално посещение на президента Румен Радев в Арабска Република Египет


В периода 26 – 28 март 2019 г. президентът  Румен Радев ще осъществи официално посещение в Арабска Република Египет. В рамките на визитата той ще бъде придружен от представители на българските бизнес и делови среди, като е договорено между двете страни провеждане на бизнес форум с  двустранни срещи.

Устойчивият ръст на двустранния стокообмен от над 12 пъти за периода 2007–2017 г., който в края на 2017 г. достигна близо 1156.6 млн. щ. д., утвърди Египет като един от големите търговски партньори на България в района на Близкия изток и на целия Африкански континент. Страната ни полага последователни усилия за допълнително стимулиране на икономическото сътрудничество. Между двете страни има създадена Смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество.

Във връзка с предстоящото посещение на Президента Румен Радев, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) сформира бизнес делегация от представители на български предприятия от следните сектори на българската икономика: ИКТ, енергетика, електроника и електротехника, селско стопанство, производство на пшеница и житни култури, хранително-вкусова промишленост, земеделие, тютюневи изделия, туризъм, недвижими имоти, строителство, здравеопазване, фармация, дървообработване, мебелна индустрия, металообработване, машиностроене, металургия, автомобилостроене, нефт и газ, отбранителна индустрия, производство на пластмаси, парфюмерия и козметика, производство на етерични масла, инвестиции и др.

Желаещите да участват в делегацията, следва да заявят предварителен интерес, като изпратят попълнена приложената регистрационна форма най-късно до 01.03.2019 г. на е-mail адрес: k.zhitarska@sme.government.bg или b.mintcheva@sme.government.bg

Допълнителна информация може да получите от г-жа Кристин Житарска, тел: 02/940 7986 и г-жа Боряна Минчева, тел: 02/940 7974, дирекция „Интернационализация на малките и средните предприятия“.

Организацията по пътуването на бизнес делегацията, включително съдействие при настаняване, издаване на визи, вътрешни трансфери и участие в бизнес форума с двустранни срещи се осъществява от ИАНМСП, със съдействието на Министерство на икономиката, Администрацията на Президента, Българското посолство в Кайро и партньорските на ИАНМСП организации на място.

Пътуването ще се осъществи с чартърен полет на Авиоотряд 28, като всички разходи, свързани с хотелското настаняване, вътрешен транспорт, застраховка, виза и дневни на командированите лица са за сметка на участниците. На регистрираните допълнително ще бъде изпратена информация с финансовите параметри и подробна програма на посещението.

Регистрационна форма

НОВИНИ ОТ БТПП
Анкетно проучване относно приложението на промените в Наредба Н-18
За регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства Още
Информационна среща „Подкрепата на Столична община за инвестициите, предприемачеството, иновативните и стартиращи фирми в София“
Представиха нов финансов инструмент за бизнеса - „Акселератор Стартъп София” Още
Представяне на примери за блокчейн технологиите и използването им със стандартите GS1
При проследимостта в секторите хранителна промишленост и здравеопазване Още
Нов проект на БТПП за по-бързо адаптиране на имигрантите към пазара на труда
Он-лайн платформа с интегриран специален панел ще предлага полезна информация за работодателите, които имат намерение да наемат имигранти Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ
Оферти за бизнес партньорство от Enterprise Europe Network
ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА И ЕНЕРГИЙНА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ
Заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор в гр. Баку
Интерконекторът Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор Още
НОВА НОРМАТИВНА УРЕДБА
Одобрени са промени в Закона за авторското право и сродните му права
Инициирани от Съвета за защита на интелектуалната собственост Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Пестициди в храните: как Европейският парламент се бори с проблема
Около 50% от хранителните продукти, тествани през 2016 г., са съдържали остатъци от пестициди Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Бизнес форум в рамките на официално посещение на президента Румен Радев в Арабска Република Египет
26 – 28 март 2019 г. Още