Назад

Пазарът на български билки и етерични масла - фокус на среща в БТПП


Различни форми на сътрудничество бяха обсъдени по време на среща между председателя на БТПП и Цветелина Ватовска, управител на фирма „Инвест строй“ ЕООД. Цветан Симеонов представи дейността на Палатата, функциите на търговския регистър, възможностите за участие на фирми в различни панаири и изложби, успешната работа и ефективност на Арбитражния съд към БТПП.

Цветелина Ватовска от своя страна представи дейността на фирмата, занимаваща се с производство и продажба на етерични масла и култури, отглеждани в района на Поморие, в селата Белодол, Козичино и гр. Ахелой. Произведената продукция се реализира в страната и чужбина като сред клиентите са фирми от козметичната и фармацевтичната промишленост.   По време на срещата бяха обсъдени проблемите на пазара на билки и фито продукти в България, както и внедряването на иновации в процеса на екстракция на масла от отпадъци. В тази връзка бяха дискутирани възможности за финансиране по различни програми през програмен период 2021-2027г. по линия на Зелената сделка и прехода към кръгова икономика.

Експерти от Дирекция „Европейска интеграция и европейски проекти“ представиха изпълняваните от БТПП проекти и вариантите за съвместно партньорство по бъдещи покани за набиране на предложения.