Назад

Онлайн среща „Как да активизираме търговско-икономическите отношения между България и Турция"


Българската търговско-промишлена палата, съвместно със Съвета на турските търговски, промишлени палати и стокови борси /TOBB/, организира онлайн среща „Как да активизираме търговско-икономическите отношения между България и Турция след ковид пандемията“. Събитието ще се проведе на 1 ноември 2021 /понеделник/ от 10.00 часа /ЕЕТ/ в платформата Zoom. Онлайн срещата е част от инициативата на БТПП, като ротационен председател на Асоциацията на балканските палати за 2021г., за развитие на регионалното сътрудничество.

Турция е водещ търговски и икономически партньор на България, като заема 5-то място в износа на България и 3-то място във вноса за 2020г. Според данни на Министерство на икономиката износът се състои главно от: рафинирана мед, нефтени масла, жици и кабели, необработено олово, отломки от чугун, желязо или стомана, необработен цинк и др. Вносът от Турция включва: медни руди, автомобили, плосковалцувани продукти от желязо, ел. енергия, плодове и зеленчуци, др.

Целта на събитието е да представи актуалната икономическа обстановка в двете страни, както и възможностите за сътрудничество на бизнеса от България и Турция. Акцент ще бъде поставен върху потенциални сектори за развитие и начини за засилване на сътрудничеството в постковид условията. Участие в онлайн срещата ще вземат още посланиците на двете страни в София и Анкара, търговските съветници към двете посолства, представители на институции и бизнес.

Желаещите да участват в онлайн срещата, могат да заявят предварително своето участие на следния линк, в срок до 29 октомври 2021г. /петък/. Участието е безплатно. Работни езици: български и турски език, с осигурен превод. Регистрираните участници ще получат линк за участие.

При наличието на допълнителни въпроси, може да се свързвате с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ към БТПП на тел.: 02 8117 489, 8117 421 или e-mail: m.markova@bcci.bg.

Приложение: Проекто-програма