Назад

БТПП бе домакин на среща с бизнес делегация, водена от вицепрезидента на СР Виетнам





Българска и виетнамска фирма подписаха Меморандум за сътрудничество

БТПП бе домакин на работна среща с вицепрезидента на Социалистическа република Виетнам - г-жа Во Тхи Ан Ксюан и виетнамски компании. Събитието бе организирано съвместно с Посолството на Виетнам в София и се проведе в хибриден формат.

Цветан Симеонов, председател на БТПП, официално откри събитието, като сподели, че целта на срещата е развитие на търговско-икономическите отношения между България и Виетнам. Той акцентира върху отличните отношения на Палатата с партньори от Виетнам, както и на поредицата организирани съвместни събития и посещения на различно ниво, като най-високото е бизнес делегацията, придружаваща президента на България Росен Плевнелиев по време на официалното му посещение във Виетнам през 2013г. Председателят на БТПП сподели, че България е надежден търговски  партньор, с добри макроикономически показатели. Симеонов акцентира и върху отличните впечатления на България от трудолюбивия виетнамски народ и от темповете на развитие на страната.

Даниела Везиева, министър на икономиката на България, също поздрави участниците в срещата. Тя сподели, че България и Виетнам имат традиционно добри партньорски отношения, като нова възможност за развитие на сътрудничеството дава и подписаното през 2020г. Споразумение за свободна търговия между ЕС и Виетнам. Министър Везиева представи силните позиции на България в информационните технологии, туризъм, рекреативни индустрии, които създават потенциал за разширяване на сътрудничеството с Виетнам.

В рамките на срещата и в присъствието на официалните гости бе подписан Меморандум за сътрудничество между българска и виетнамска фирма в сферата на медицинското оборудване и фармацията.

Последва дискусия с участието на заместник – министрите на планирането и инвестициите, на индустрията и търговията и на труда и социалните дейности от Виетнам, които отговориха на въпросите на бизнеса, свързани с потенциални инвестиции в България, предимствата на Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам, вноса на работна ръка от Виетнам и др.

Срещата приключи с представяне на виетнамските компании и техните интереси на българския пазар и провеждането на двустранни срещи с представители на българския бизнес. Цветан Симеонов проведе среща с председателя на Съвета на жените-предприемачи от ТПП на Виетнам и водач на бизнес делегацията - г-жа Нгуен Тхи Туйет Мин, на която обсъдиха различни аспекти на двустранното партньорство.