Назад

За бизнеса са необходими решителни мерки за експресно решаване на проблема с цената на тока


Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че за бизнеса са необходими решителни мерки за експресно решаване на проблема с цената на тока. Той посочи, че трябва да бъде обсъдена и темата за ръста на цените на природния газ. Симеонов участва в инициираната от президента кръгла маса за мерки за решаване на проблема с високите енергийни цени и подготовката на позиция на България пред ЕС по въпроса.

Симеонов изрази удовлетворение, че предложението на бизнеса за преразглеждане на лицензирането на търговците на енергия вече е на дневен ред. Той попита докога в България субсидираната цена на тока за битовите потребители ще се плаща не само от хората, които са социално слаби, а и от средната класа и богатите.

Председателят на БТПП попита също дали енергийното министерство предвижда да започне преговори с Русия за цените на природния газ и как ще се използват възможностите на количествата азерски газ, които могат да ни бъдат предоставени, за намаляване на цените на синьото гориво.

По искането на синдикатите за увеличение на минималната работна заплата Симеонов каза, че на този етап това ще окаже негативно въздействие върху бизнеса и особено на малките и средните предприятия.

Председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов заяви, че обществото има право на отговор с чий мандат и с какви мотиви "Булгаргаз" е предоговорил дългосрочния договор с "Газпром експорт" в съотношение 30 към 70 в полза на спотовата компонента, с която залага българските потребители в зависимост от свободния пазар. Той попита и какви са били мотивите на "Булгаргаз" да предоговори договора със СОКАР (SOCAR RUS e дъщерно дружество на Държавната петролна компания на Република Азербайджан, регистрирано в Русия през пролетта на 2013 г.). По думите му отговорите на тези въпроси поставят под съмнение компетентността, лоялността, способността на обществения доставчик да  гарантира успешна либерализация на пазара. Павлов каза, че се очаква от обществения доставчик да разработи ценови пакети за отделните потребители в момента. Ние искаме по-малко държава, когато тя се използва за натиск и за изземване на бизнес, както беше доскоро и всички го изпитахме, сега имаме нужда от вашата помощ и затова намираме за необходимо вашата намеса за спешни преговори с "Газпром" за предоговаряне на ценовата формула при съотношение 50 - нефтена компонента, и 50 - спотова, обърна се Павлов към държавния глава. Той поиска намеса и за преговори със СОКАР за получаване на цялото количество от договорените един милиард кубични метра газ, които да участват в ценовия микс.