Назад

Онлайн среща с Търговско-промишлената палата на Лагос, Нигерия




 

Цветан Симеонов, председател на БТПП, участва в онлайн среща с представители на Търговско-промишлената палата на Лагос, Нигерия. В срещата участваха представители на ръководствата и екипите на двете палати. Целта на работната среща бе обсъждане на двустранните търговско-икономически отношения, както и предстояща бизнес мисия от Нигерия през април тази година.

Янко Йорданов, посланик на България в Нигерия, сподели, че в навечерието на отбелязването на 60-та годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и Нигерия, организирането на търговска мисия с нигерийски бизнесмени, ще даде нов тласък на двустранните икономически отношения.

Председателят на ТПП Лагос – Майкъл Олауале–Кул, сподели, че палатата е най-старата организация и една от най- активните в Западна Африка. Той отбеляза, че стокообменът между България и Нигерия е окуражаващ и е необходимо да се направи всичко възможно, за да се активира  неизползвания потенциал.

Председателят на БТПП изтъкна, че Нигерия е страна богата на природни ресурси и нарастващо население, с голям пазар, което я прави важен търговски партньор в Африка. Той направи кратко представяне на актуалната икономическа обстановка в България и основните макроикономически индикатори на страната. Акцент бе поставен на данъчната система и инвестиционните стимули. Председателят на БТПП представи още услугите, които БТПП предлага в полза на бизнеса, основните бази данни и дейността на Арбитражния съд.

Обсъдено бе и подписването на Меморандум за сътрудничество между двете палати.

БТПП ще информира допълнително за предстоящите инициативи с партньори от Нигерия.