Назад

Как да се овладеят непосилните цени? Препоръката на Цветан Симеонов, председател на БТПП


Интервю на Даниела Денева, Стандартнюз

БТПП подкрепи нулевата ставка за хляб и хлебни изделия след предварителни разговори с браншовия съюз на хлебарите и сладкарите - те бяха получили уверение от търговските вериги, че незабавно ще свалят 20% от цените след като падне ставката, казва Цветан Симеонов, председател на БТПП, в интервю за Стандартнюз.

Господин Симеонов, имаше призив от страна на работодателските организации към фирмите за намаление на цените, за да се овладее инфлацията и да сме готови за теста за еврозоната, който ще се проведе през април. Има ли подкрепа от страна на бизнеса?

Не е лесно да се осъществи, но има такъв призив. Мисля, че всички фирми в България си дават сметка, че не може неоснователно да се увеличават цените. Защото в България има пазарна икономика, конкуренция на външни доставчици, като преобладаващите са от ЕС. В този смисъл е трудно изкуствено, както някои среди твърдят, да се надуват цените.

БТПП подкрепи нулевата ставка за хляб и хлебни изделия след предварителни разговори с браншовия съюз на хлебарите и сладкарите - те бяха получили уверение от търговските вериги, че незабавно ще свалят 20% от цените след като падне ставката. И това се случи - показва го статистиката.

Ние от БТПП не сме радетели на увеличаване или намаляване на данъците без предварително уведомяване на обществеността, защото бюджетът е цялостна система и когато един данък се намали, ще трябва друг данък да се увеличи. Но в случая ние подкрепихме тази стъпка, защото се търсеха мерки за подкрепа не само за фирмите, но и на населението. А за всички е известно че големите консуматори на хляб са най-бедните хора в България. Това е най-фокусираната мярка за подкрепа на хората и беше една добра стъпка.

Но това беше през юли 2022. Цените на храните продължават да се вдигат драстично, а инфлацията у нас е по-висока отколкото в другите европейски държави. Какво може да се направи?

Българската икономика е пазарна, не е възможно в България да не растат цените, когато растат в целия свят. Даже и в големи самодостатъчни икономики, като например в САЩ, инфлацията е в невиждани за тях размери.

Но е под 10%, а у нас за декември е 16,9%.

Да, но изходните позиции са други. В България скокът наистина е голям, но трябва да си даваме сметка, че фирмите бяха изложени на продължителен натиск от различни фактори - пандемия, нарушени логистични връзки, агресията срещу Украйна. При това положение няма как да не растат цените. Трябва да се има предвид, че в България е доста по-евтино въпреки твърденията на някои, че в Западна Европа са по-ниски цените, това статистически може да се провери. Ние очакваме, че ще има по-сериозно успокоение на цените, когато излезе на пазара селскостопанската продукция. Защото България е добър производител, съседните страни - също и има сериозна конкуренция.

Освен по-голямото предлагане и по-ниското потребление има ли и други начини за намаление на цените? Например Хърватия прие доста сериозни административни мерки срещу търговците, които вдигнаха цените след като страната прие еврото. Испания пък намали ДДС.

Няма как да подкрепим административни мерки. Нашият опит го показва - чрез административни мерки през 1996 г. докарахме за една година до 300% инфлация. Пропуска се един много важен фактор - ръстът на работните заплати. Всички знаят с колко процента се увеличи минималната работна заплата - 20% на годишна база, поради двете увеличения през април и декември.

В държавния сектор заплатите са се увеличили с 8 % за 9-те месеца на 2022 година. А под натиска на държавния сектор се вдигат възнагражденията и в частния. Защото всички работодатели са подложени на натиска от липсата на работна ръка.

Според изследванията на Международната организация на труда, минималното ниво на безработицата, което е здравословно за икономиката, е около 4%. В България вече наближаваме това ниво средно за страната. Но в София безработицата е 2%. Което означава, че около 2% не достатъчно дисциплинирани и производителни работници са наети на работа. В този смисъл освен внос на работна ръка, който ще успокои пазара, но е бавна процедура, по-пряк път са иновациите. Има осигурени достатъчно средства по европейски програми - около 15 млрд. Също така в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени над 7 млрд.

В по-дългосрочен план очакваме успокояване на цените на електрическата енергия. Вече има сигнали, че ще бъдат осигурени достатъчно количества газ, а цените също падат. След преговори във вторник от правителството получихме обещание, че ще продължи поне до края на април компенсацията на бизнеса за електричество по схемата, която действа в момента. Настояваме да има компенсация и за високите цени на газа.

Много хора казват - докога ще се помага на бизнеса. Българските фирми не работят в изолирана среда, а в ЕС при свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора. Много наши работници заминават да работят в страни с по-високи доходи и това също е фактор за увеличение на заплатите у нас. В едно наше изследване, което проведохме в рамките на европейско проучване, резултатите показаха, че не се различава Западна Европа от това, което у нас се случва - там също има много сериозен натиск за увеличаване на заплатите. Заради инфлацията там също спасението са иновациите. фирми, които отделиха от печалбата си и въведоха иновации още по време на пандемията, не само се справиха с недостига на работна сила, но и освободиха предприятията си от непроизводителни и недисциплинирани работници.

Имаме и положителни резултати - българската икономика в промишленото производство показва много добри резултати, които даже са по-добри отколкото преди ковид кризата. Което показва, че мерките на правителството са в правилната посока и те трябва да продължат до тогава, докато в ЕС и САЩ има компенсации за бизнеса.

БТПП единствена настояваше за компенсации за всички категории фирми в България, а не само за големите консуматори на енергия. Една от причините е, че когато за всички важи дадена мярка, тя не се счита за държавна помощ. Освен това фирмите трябва да бъдат поставени при равни условия - и нека онези, които по-добре се управляват, да бъдат с по-високи приходи.

Чуват се гласове и за това, че някои фирми в тези условия са направили в пъти ръст на печалбата. В класацията на БТПП за 2022 г. можем да покажем фирми, които в пъти са увеличили печалбата си и не са ползвали особено компенсации за електрическа енергия. Не бива да се притесняваме от увеличение на печалбите, защото такива фирми теглят след себе си цялата икономика - те имат поддоставчици, партньори. Освен това като се види, че в България фирми значително си увеличават печалбата, това е добър стимул за чуждестранните инвеститори да дойдат у нас.

Коментирахте недостига на работна ръка. В същото време в България всеки четвърти е пенсионер, много са напълно работоспособни и продължават да се трудят. Как може да се използват по-пълноценно тези хора?

Ние се радваме, че в България постигнахме, макар и скромно, увеличение на възрастта за пенсиониране. Виждаме каква тежка съпротива има срещу това в страни като Франция и Германия - стари демокрации. При това в тези страни продължителността на живота е по-висока отколкото в България.

Може би причината е, че там пенсионерите живеят значително по-добре, ходят на круизи и т.н. Докато у нас ниските пенсии понижават качеството на живота.

В България работещите пенсионери са около 90 хиляди. Това са хора, които не се притесняват да учат на новите си работни места. В БТПП например преобладаващата част от дирекциите се оглавяват от хора, които вече са се пенсионирали и се оправят чудесно.