Назад

БТПП отличи Икономическия и социален съвет по повод 20-та годишнина от основаването му


Председателят на БТПП участва в тържествената пленарна сесия за отбелязване 20-годишнината от основаването на Икономическия и социален съвет (ИСС).

Симеонов благодари на всички правителства за пълната подкрепа на работата на Съвета от създаването му на 10 декември през 2003 г. до днес.

Той припомни, че Българската търговско-промишлена палата е сред основните двигатели за създаването на Икономическия и социален съвет и участва в неговата работа от самото му учредяване. „Ние бяхме сред основателите на ИСС и сме много горди от това“, заяви Симеонов. Той изрази надежда, че и занапред ИСС ще е мястото, където всяко мнение има значение. „Надявам се, че ИСС ще позволи да изпреварваме конфликтите и ще можем да се движим в креативна и прогресивна среда“, допълни той.

Откриването на пленарната сесия на ИСС уважиха председателят на Народното събрание Росен Желязков, министър-председателят акад. Николай Денков, министри, посланици и гости. С видеоприветствие се включи и Илиана Иванова – европейски комисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Изказвания по време на пленарната сесия направиха представените в съвета организации на работодателите и на работниците и служителите. За ролята на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), както и националните икономически и социални съвети в ЕС за развитието на демокрацията в Европа обръщения направиха Оливер Рьопке – председател на ЕИСК, Тиери Боде – председател на ИСС на Франция, Йоанис Паидас – председател на ИСС на Гърция, Хавиер Ферер Дуфол – зам.-председател на ИСС на Испания, и Адриана Сукова – зам.-генерален директор на ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ към Европейската комисия.

Цветан Симеонов връчи плакет и грамота на председателя на ИСС Зорница Русинова за заслуги на ИСС за утвърждаване  ролята на организираното гражданско общество.