Назад

Форум „Образование за утрешния ден“Близо 100 000 ученици и учители са повишили и развили дигиталните си умения по проекти на МОН. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на форум „Образование за утрешния ден“ в София Тех Парк. Събитието бе открито от министър-председателя акад. Николай Денков.

Благодарение на европейските средства и последователна работа вече всички участници в системата на училищното образование – ученици, учители и директори, имат своя електронна идентичност с индивидуален профил в системата на МОН. Всеки от тях има достъп и до платформата Дигитална раница, която съдържа хиляди безплатни електронни образователни ресурси по всички учебни предмети – разработени уроци, презентации, 3D модели, видеа и др. „Това е един все още нешлифован диамант в нашата образователна система“, посочи министър Цоков. По думите му последното изследване PISA показва, че там където националните образователни системи развиват такива платформи, не закъсняват резултатите. Един от примерите за това е Естония, където резултатите на учениците не паднаха, а се повишиха след пандемията.

„Смислената дигитализация и използването на ресурси, които са разработени от учители за учители, е наистина възможност да се промени позитивно нашата образователна система“, посочи министър Цоков. По думите му развитието на Дигиталната раница ще продължи с нов проект по програма „Образование“.

В МОН вече е сформирана широка експертна комисия от над 40 специалисти от различни сфери, които ще изработят визия за смислено внедряване на технологиите, включително рамка за използване на изкуствен интелект в българското училище, стана ясно по време на форума. „Образованието за утрешния ден е свързано с много сериозни предизвикателства. Днес трябва да формираме умения у децата и учениците да се справят по-успешно с предизвикателствата на бъдещето.“, изтъкна проф. Цоков. По думите му изследване от преди няколко години е показало, че 65% от днешните първокласници ще работят професии, които още не съществуват.

Гости на форума бяха представители на институции, НПО и работодателски организации. Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред официално поканените гости на събитието.

Форумът събра на едно място учители и университетски преподаватели, които представиха своя опит и добри практики за ефективно използване на дигиталните технологии за подобряване на качеството на преподаването и ученето.

В програмата на форума бяха включени панелни дискусии :

  • Дигиталните технологии като ускорител на възможности
  • Бъдещето на образованието е индивидуалния подход към всеки ученик
  • Изкуственият интелект (AI) и образованието на бъдещето.