Назад

Цветан Симеонов връчи награда на „ЕДЕ 16“ АД на форума „Работодател на годината“ 2023 г.Изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов откри 20-ото юбилейно издание на традиционния годишен форум на институцията  - „Работодател на годината 2023”. Той благодари на всички работодатели, решили да повярват в млади и възрастни от уязвими групи, които да покажат, че могат да придадат добавена стойност на компаниите им и да изкарват прехраната си достойно. Вълев отчете, че до ноември 2023 г. Агенцията по заетостта в партньорство с работодателските организации и работодателите са успели да устроят трудово около 150 000 безработни лица, включително 6000 с увреждания. Агенцията е мотивирала приблизително 45 000 безработни лица отново да потърсят работа, а близо 13 000 безработни са преминали курсове за обучение, свързани с професия. Нивата на безработица са задържани на рекордно ниски нива.

Министър Шалапатова благодари за усилената работа на Агенцията по заетостта за медиация между работодателите и търсещите работа. Тя сподели, че за нея фактът, че множество работодатели са избрали да си партнират точно с Агенцията по заетостта е показател за професионализма на организацията и конкурентоспособността ѝ спрямо частния сектор в тази сфера. Шалапатова заяви, че работата на агенцията не е просто обслужваща административна дейност, а много ключова такава, която стои в основата на развитието на българската икономика и зареждането и́ с таланти, защото тази услуга в същината си се стреми да идентифицира и срещне правилния служител с правилния работодател. Министър Шалапатова връчи награда на „Кауфланд България“ ЕООД. Компанията има около 7000 служители в България, а за тази година е разкрила 170 нови работни места у нас.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, награди компанията „ЕДЕ 16“ АД за значим принос за пазара на труда в регион Хасково. Тя осигурява заетост на 55 служители, като от наетите лица 18 са младежи до 29 г., а 7 - над 55 години. Дружеството е с предмет на дейност асемблиране на електронни компоненти.

Симеонов заяви, че за Българската търговско-промишлена палата е чест да бъде партньор на Агенцията на заетостта. Уточни още, че партньорството между Палатата и агенцията се изразява не само в организиране на събития. „Осъществяваме реална съвместна работа с Агенцията по заетостта по множество важни инициативи, като дигитализация, добиване на професионални умения за граждани, за бежанци от Украйна и от други части на света“, допълни той.

Симеонов сподели, че Палатата много държи на партньорството си с Агенцията по заетостта и оценява тези награди като изключително релевантни, защото те се връчват на базата на обективни показатели. „Истинско предизвикателство за всеки един работодател е да си намери точните работници, да ги обучи на спецификата на неговото производство, и още по-важно - да ги задържи“.

Отличени бяха още компаниите: МБАЛ „Уни Хоспитал“ ООД, „Динамо Сливен“ АД, „Метал“ ЕАД, „Бадер България“.