Назад

Бургас бе домакин на голям Българо-турски бизнес форумНа 23 март Бургаският конгресен център бе домакин на голям Българо-турски бизнес форум с повече от 250 представители на официални институции и бизнеса. Той е поредният, който  организира Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, като следващият ще е през юни в Банско. Представители на Бургаската търговско-промишлена палата участваха в събитието.

Подписването на меморандум за сътрудничество между двете агенции за насърчаване възможностите за бизнес между малки и средни предприятия бе сред акцентите на форума.

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев говори за добрите взаимоотношения между двете държави. През февруари в Истанбул се е провел бизнес форум с над 200 делегата, 3 министри и 7 кмета с цел привличане на инвестиции. Той посочи, че партньорството с Турция е един от топ приоритетите ни.

На годишна база отбелязваме ръст на вноса с над 50% за 2022г., което е рекорд. При износа също имаме ръст от над 30% за 2022г. В България има над 2200 компании с турски капитали, които са създали над 4500 работни места. От тях 70 големи турски компании активно работят у нас и формират повече от 2,5 млрд. евро от стокообмена, който също бележи рекорден връх от над 7,4 млрд. евро.  Целта е да се увеличи този стокообмен с още 30%.

Н.Пр. Айлин Секизкьок, извънреден и пълномощен посланик на Република Турция у нас, благодари за подкрепата, която страната ни е оказала в помощ на пострадалите от земетресението. Посланикът наблегна на добрите двустранни партньорски отношения. Визовият проблем и натовареността на граничните пунктове са проблемите пред двете страни, които предстои да се решат. 

Кметът на Бургас Димитър Николов обеща всякакво съдействие за съвместни инициативи, а Бурхан Немутлу, председател на УС на Българо-турската търговско-промишлена камара, посочи, че търговско-икономическите отношения се движат в положителна посока.