Назад

Британското посолство в София: Отлага се планираният контрол на вноса на стоки от ЕС в Обединеното кралство


Британското посолство в София предостави на БТПП полезна информация, касаеща българските компании. На 28 април Правителството на Обединеното кралство обяви, че няма да въвежда тази година контрол върху вноса на стоки от ЕС. Търговците ще продължат да доставят стоките си от Европейския съюз във Великобритания, както до сега.

Незаконната инвазия на Русия в Украйна и неотдавнашното покачване на глобалните енергийни разходи имат значителен ефект върху веригите за доставки, които все още се възстановяват от пандемията. Поради това правителството на Обединеното кралство няма да налага нови административни изисквания на предприятията, за да се избегне допълнително обременяване на потребителите с разходи.

Правителството на Обединеното кралство ще преразгледа как да приложи прдвидените проверки на качеството. Новият целеви оперативен модел ще се основава на по-добра оценка на риска и ще се основава на информацията и технологиите. Той ще бъде обявен през есента на 2022 г., а новият режим на контрол ще влезе в сила в края на 2023 г.

Този процес се основава на вече направеното по изпълнението на Граничнатата стратегия на Великобритания до 2025 г., включително UK Single Trade Window – нова цифрова платформа, която ще помогне на търговците да транспортират по-лесно стоки в световен мащаб.

Въведените през януари 2021 г. проверки и контроли на най-рисковия внос на животни, животински продукти, растения и растителни продукти ще продължат да се прилагат наред с текущия митнически контрол.

В допълнение, следните изисквания, които бяха планирани за въвеждане от юли 2022 г., няма да бъдат приложени:

  • Изискване за по-нататъшни санитарни и фитосанитарни проверки на вноса от ЕС, които понастоящем са на мястото на получаване на стоката, да се правят на граничен контролен пункт.

• Изискване за декларации за безопасност и сигурност при внос от ЕС.

• Изискване за допълнително здравно сертифициране и SPS проверки на внос от ЕС.

• Забрани и ограничения за внос на охладени меса от ЕС.

Екипът на Британското посолство остава на разположение за всякакви разяснения и ще продължи да информира за всякакви по-нататъшни промени. За допълнителни уточнения и въпроси, заинтересованите български предприемачи могат да се обръщат директно към Посолството на Великобритания в София, г-жа Надежда Ганчева (Nadejda.Gantcheva@fcdo.gov.uk ).