Назад

Европейската комисия и ЕИБ подписват споразумение, за да се даде възможност за допълнителни инвестиции в световен мащаб


Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха амбициозно гаранционно споразумение, чрез което през следващите седем години Европейската комисия ще подкрепя финансови операции на ЕИБ в размер до 26,7 милиарда евро, за да се даде възможност за важни публични инвестиции в сектори като чистата енергия, цифровата и транспортната инфраструктура, здравеопазването и образованието, като по този начин ще се разгърне стратегията Global Gateway (Глобален портал) в световен мащаб.

Това ще бъде най-голямото гаранционно споразумение, подписано в рамките на новия Европейски фонд за устойчиво развитие плюс („ЕФУР+“), създаден с Регламента за Инструмента за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество (ИССРМС — Глобална Европа). Чрез споразумението ще бъдат подкрепени екологичният и цифровият преход в държавите — партньори на ЕС, и изпълнението на стратегията Global Gateway (Глобален портал), включително пакета за инвестиции по стратегията за Африка и Европа.

Това гаранционно споразумение ще даде възможност на ЕИБ да финансира изпълнението на ключови инвестиции, посочени в икономическите и инвестиционните планове на ЕС за Западните Балкани и за южните и източните съседни региони. Повече от две трети от това гаранционно покритие е предвидено за инвестиции в държавите, обхванати от процеса на разширяване, и в съседните на ЕС държави. То ще допринесе и за финансирането на следвоенното възстановяване на Украйна. Останалата част ще бъде използвана за заеми от ЕИБ за проекти в Африка на юг от Сахара, Азия, Тихоокеанския басейн, Латинска Америка и Карибския басейн.

Повече информация ще намерите в съобщението тук.