Брой 207 (967), 27-10-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

Бюджет на ЕС за 2016 г.: "Големият приоритет е подкрепата за заетостта"


Жозе Мануел Фернандеш е докладчик на ЕП за общия бюджет на ЕС

Мерките за преодоляването на кризата с бежанците и за създаване на работни места са два от най-спорните въпроси в преговорите за бюджета на ЕС за 2016 г. - Парламентът иска да задели повече пари в тези области, отколкото страните-членки. Въпросът се обсъжда днес в пленарна зала, а утре Парламентът ще гласува позицията си. След това се очакват три седмици на консултации между депутатите и Съвета. Следва интервю с докладчика на ЕП Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП, Португалия), публикувано на сайта на Европейския парламент.

Парламентарната комисия по бюджети предлага общият размер на ангажиментите в европейския бюджет за 2016 г. да бъде 157,4 млрд. евро. Каква част отговаря на помощи за кризата с бежанците и на засилването на контрола върху външните граници на ЕС?
Проектът, представен от Комисията, предвиждаше около 1,2 млрд. евро за вътрешната политика спрямо мигрантите, включително за нови мерки като преразпределение на бежанци сред европейските страни. Ние предложихме заделянето на още над 900 млн. евро.

Какво може да бъде направено с тези средства?
Приоритетните стъпки са свързани с посрещането на бежанците: търсещите убежище ще видят подобрение в инфраструктурата, по-ефикасно разглеждане на техните искания, ще получават езиково обучение и т.н. В същото време ние засилваме операциите в Средиземно море и обмена на информация между властите по въпросите на миграцията и сигурността.
Трябва да се заемем и с причините, особено в страните извън ЕС. Затова предлагаме увеличаване на средствата за външна политика в бюджета с 260 млн. евро.

Какви средства ще бъдат отпуснати за създаването на работни места? Можете ли да дадете някои примери?
Големият приоритет за този бюджет е подкрепата на заетостта. Ако включим кохезионната политика, близо 50 млрд. евро, или около една трета от бюджета, са пряко свързани с насърчаването на заетостта: помощ за обучение и придобиване на стаж, подкрепа за създаването на предприятия, стартирането на инфраструктурни проекти и т.н. Парламентът предлага специално да се продължат инициативите за младежка заетост.
В крайна сметка почти целият европейски бюджет е насочен към заетостта: той насърчава мобилността на студентите (чрез програмата "Еразъм +"), развитието на малки и средни предприятия (чрез програма COSME), изследванията и иновациите ("Хоризонт 2020"), инфраструктурата (чрез Механизма за свързване на Европа), инвестициите (чрез Европейския фонд за стратегически инвестиции), както и земеделските производители.

Какви са Вашите очаквания за преговорите със страните-членки?
Очаквам трудни преговори, защото Съветът е показвал в миналото, че не се колебае да се отметне от думата си или да направи гръмки декларации, без да заделя нужните средства, за да ги изпълни.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подготвя партньорство с Международна „он-лайн“ стокова борса
Палатата ще бъде акредитираща организация за България във връзка с оперирането на български фирми на борсата Още
Нови членове на Палатата
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Камарата на строителите в България връчи отличия на най-добрите компании в сектора
Златната награда в раздел „Големи строители" получи „Главболгарстрой" АД Още
ГЛЕДНА ТОЧКА
Ден след изборите е предложена актуализация на Бюджет 2015
Автор: Институт за пазарна икономика Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Решение на МС за приемане на Отчет за 2014 г. и на План за 2015 г. за мониторинг на изпълнението на Актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република Бъ
За забавяне на темповете на намаляване на населението с тенденция за стабилизирането му в дългосрочен план Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Край на банковата тайна за граждани на ЕС в Швейцария
Важна стъпка в борбата срещу данъчните измами и за справедливо данъчно облагане Още
Бюджет на ЕС за 2016 г.: "Големият приоритет е подкрепата за заетостта"
Парламентът предлага специално да се продължат инициативите за младежка заетост Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Конференция за управление на кредитния риск
3 ноември 2015, София Хотел Балкан Още