Брой 165 (925), 27-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

Класация на най-добрите 500 компании в страните от Централна и Източна Европа

Днес Кофас публикува седмото издание на класацията на най-добрите 500 компании в Централна и Източна Европа. То дава една оптимистична картина. Въпреки че икономическата среда остана предизвикателна през последните години, 2014 беше година на подобрение за повечето икономики от ЦИЕ. Средният темп на растеж на БВП през 2014г. беше 2.5%. Увеличението на оборота на компаниите в ЦИЕ Топ 500 показа сходно развитие. Положителните тенденции бяха потвърдени от показателя за несъстоятелност в региона, тъй като той спадна с 0.5% при нарастваща заетост от 1.7%.

В региона на ЦИЕ традиционно доминират големите производители на петрол и газ, които се изправиха пред много трудна икономическа среда през 2014 г. Цените на петрола спаднаха на половина, което доведе до спад на цените на рафинираните продукти. Освен това този сектор пострада от конфликта в Украйна. Поради тези обстоятелства индустрията показа най-висок спад в оборота (-3.9%).

В допълнение предизвикателствата, пред които се изправиха компаниите през изминалата година, включваха значително по-ниски търговски обеми, дължащи се на руското ембарго. Тези санкции се отразиха негативно върху компаниите в ЦИЕ. Това е особено валидно за бизнеса, фокусиран върху търговията на стоки , забранени за внос от Русия; например оборотът в сектора Земеделие, месодобив и вино спада с -13.7%. Балтийските страни отчетоха най-силния спад, тъй като Русия е техен основен търговски партньор (21% от общия износ в случая с Литва, 15% в случая на Латвия и 10% от общия износ на Естония). Въпреки това благодарение на по-ясните сигнали за възстановяване в Еврозоната в края на 2014 г., както и усилията на фирмите в ЦИЕ за търсене на алтернативни пазари, влиянието на руското ембарго беше смекчено.

Кофас прогнозира, че през 2015г. икономиките на ЦИЕ ще се възползват от възстановеното частно потребление и продължаващото възстановяване в Еврозоната, която е важен търговски партньор за региона. Сигналите за позитивно развитие са добри. Въпреки това поради силните търговски връзки регионът бива засегнат от развитието в световната икономика, като пазарите извън Европейския съюз придобиват все по-голямо значение. Например износът за САЩ е нараснал с 60% от 2010г. до 2014г., а експортното значение на ЦИЕ за Китай се е увеличило почти двойно за последните 4 години (+93%).

Важно е компаниите регулярно да проследяват развитието в ЦИЕ с цел изследване на възможностите в региона. Следователно постоянният анализ, пазарната и икономическа експертиза са важни условия. Познанията на нашите анализатори и икономисти са основа на нашите изследвания, анализите и оценките по страни, тъй като се основават на 70-годишен опит. Днес Кофас има най-доброто географско покритие в ЦИЕ, както и в световен мащаб, и помага на компаниите в повече от 200 страни да ограничат своя риск.

Броят на българските компании в класацията Топ 500 на „Кофас“ за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) расте. В подреждането за 2014 г. вече са включени 17 наши компании спрямо 13 предходната година.

Новите компании в класацията са шест - „Адванс Пропъртис“, АЕЦ „Козлодуй“, „Софарма“, БТК, „Метро Кеш енд Кери“ и Мтел. Има и две фирми, които са отпаднали – „Нафтекс Петрол“ и „Табак Логистик Груп“.

Останалите БГ фирми в класацията са предимно от енергийния сектор. Най-напред в подреждането е „Лукойл Нефтохим Бургас“, която заема 23-о място. На второ място сред българските фирми и на 26-о в подреждането е Българският енергиен холдинг (БЕХ). На трета позиция сред нашите фирми и на 52-о в общото подреждане е „Аурубис България“..

Освен тях в класацията са включени още „Лукойл България“, НЕК, „Булгаргаз“, „ЧЕЗ Електро България“, „ОМВ – България“, „Кауфланд“, „Сакса и Петрол“.

„Оборотите на българските фирми като цяло нарастват, но със сравнително по-малки стойности, което пък премества компаниите по-надолу в класацията“, коментира Милена Виденова, управител на „Кофас“ за България.

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и СТИВ - Кайро със съвместни усилия за запазване на положителната тенденция в двустранната търговия България - Египет
За насърчаване и подпомагане на българския бизнес с интереси в Северна Африка Още
Покана за участие в бизнес форум на Дунавския регион 2015
Основни теми: транспорт, логистика и вериги за доставки; в рамките на събитието ще се организират и B2B срещи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата - Враца е партньор по проект “Към по-иновативна работна среда”
Участва в разработването на десет учебни модула с интерактивни обучителни игри по линия на проекта Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Установени са случаи на работещи на черно при земеделски стопани със заверени еднодневни договори
Новият вид трудово правоотношение за сезонна работа в селското стопанство не лишава работещите от социални помощи и обезщетения за безработица Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Класация на най-добрите 500 компании в страните от Централна и Източна Европа
17 български компании са включени в класацията Още
НСИ: 9% по-малко чужденци са посетили страната ни през юли
Най-голямо е регистрираното понижение при посещенията на граждани от Руската федерация – с близо 20% Още
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
От 2016 г. бизнесът и гражданите ще получават ГИС базирани електронни административни услуги
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален семинар-рали „Възможности за съвместни проекти между научни и бизнес среди и местни власти в контекста на регионалното приложение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация”
В София, Стара Загора, Русе, Габрово, Враца, Пловдив, Бургас Още
Панаири, изложения, конференции в чужбина
Получени покани в БТПП Още