Брой 165 (925), 27-08-2015
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

НСИ: 9% по-малко чужденци са посетили страната ни през юли


С 9% са намалели чужденците, които са посетили страната ни през юли месец в сравнение с година по-рано, става ясно от данните на Националния статистически институт (НСИ). През юли 1,6 млн. чужденци са избрали да пътуват до България.

От данните става ясно, че се наблюдава спад при всички видове пътувания: със служебна цел - с 50,1%, с други цели - с 4,9%, и с цел почивка и екскурзия - с 3, 4%.

От общия брой чужденци, посетили България през юли 2015 г., дeлът на гражданите от Европейския съюз е 58,5%. Това е с 13,6% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Намаление е регистрирано при посещенията на граждани от Австрия - с 34,9%, Германия - с 28,9%, Чешката република, Нидерландия, Гърция, Обединеното кралство и други. Същевременно от НСИ отчитат ръст на посещенията на граждани от Франция, Словакия, Италия, Дания.

Статистиката отчита спад и на гостите от други страни, извън тези от Европейския съюз. При този показател намалението е с близо 5%.

Най-голямо е регистрираното понижение при посещенията на граждани от Руската федерация – с близо 20%.

През юли 2015 г. преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия — 55,4%, следвани от посещенията с други цели (вкл. гостувания и транзитни преминавания) и със служебна цел.

Посещенията с цел почивка и екскурзия формират 98% от всички посещения на граждани от Израел и 90,9% - от Руската федерация. Служебните пътувания са 27,8% от всички посещения на граждани от Италия, а с други цели са 85,5% от посещенията на граждани от Гърция и 78,2% - от Турция.

За сметка на това през тази година повече българи са решили да изкарат почивката си в чужбина. Пътуванията на български граждани в чужбина през юли 2015 г. са с 16,5% над регистрираните през юли миналата година. Увеличение на пътуванията на български граждани в сравнение със същия месец на предходната година е отчетено към Обединеното кралство - с 44,1%, Турция - с 24,9%, Гърция - с 24,4%, Германия, Франция, Сърбия, Испания, Италия, Австрия и други.

Същевременно намаляват пътуванията към Чешката република, Португалия, Израел, Румъния.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина през юли 2015 г. формират пътуванията с други цели (гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия), следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия и пътуванията със служебна цел. В сравнение с юли 2014 г. e регистрирано увеличение при пътуванията с цел почивка и екскурзия - с над 50%, и с други цели, докато тези със служебна цел намаляват.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП и СТИВ - Кайро със съвместни усилия за запазване на положителната тенденция в двустранната търговия България - Египет
За насърчаване и подпомагане на българския бизнес с интереси в Северна Африка Още
Покана за участие в бизнес форум на Дунавския регион 2015
Основни теми: транспорт, логистика и вериги за доставки; в рамките на събитието ще се организират и B2B срещи Още
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Търговско-промишлена палата - Враца е партньор по проект “Към по-иновативна работна среда”
Участва в разработването на десет учебни модула с интерактивни обучителни игри по линия на проекта Още
ТРУД И ЗАЕТОСТ
Установени са случаи на работещи на черно при земеделски стопани със заверени еднодневни договори
Новият вид трудово правоотношение за сезонна работа в селското стопанство не лишава работещите от социални помощи и обезщетения за безработица Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Класация на най-добрите 500 компании в страните от Централна и Източна Европа
17 български компании са включени в класацията Още
НСИ: 9% по-малко чужденци са посетили страната ни през юли
Най-голямо е регистрираното понижение при посещенията на граждани от Руската федерация – с близо 20% Още
ЕЛЕКТРОННИ УСЛУГИ
От 2016 г. бизнесът и гражданите ще получават ГИС базирани електронни административни услуги
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Национален семинар-рали „Възможности за съвместни проекти между научни и бизнес среди и местни власти в контекста на регионалното приложение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация”
В София, Стара Загора, Русе, Габрово, Враца, Пловдив, Бургас Още
Панаири, изложения, конференции в чужбина
Получени покани в БТПП Още