Назад

Международна техническа конференция за образованието, обвързано с индустриалните машини и технологии в условията на дигитализация


Отлично подготвените кадри са в основата на успеха за всеки икономически сектор. Затова при обучението е нужно стриктно следване на предварително зададена методология. В тази посока ще насочат усилия лектори от страната и чужбина, които на 13-и септември, в София, ще се включат в Международна конференция за образованието, обвързано с индустриалните машини и технологии в условията на дигитализацията.

Международната конференция се организира съвместно от Българска браншова камара - машиностроене и Интер Експо Център. Като част от съпътстващата програма на българското индустриално изложение MachTech&InnoTech, което от 13 до 16 септември ще се провежда в столицата, събитието ще бъде достъпно за всеки посетител.

Старт на международната конференция ще даде Исабел Собрино Мате. Старшият съветник по политики в CEEMET, най-голямата работодателска организация за фирмите от металната, машиностроителната и технологичната промишленост се фокусира върху 7-те най-търсени умения за справянето с нови професии и задачи, а именно: интердисциплинарните, аналитичните и меки умения, компютърно мислене, умения за проектиране на системи, творческо и предприемаческо лидерство и умения по киберсигурност.

Квалифицирани работници и дуално обучение

Сред лекторите е един от визионерите в сектора – инж. Нишан Баздигян. Управителят на РАИС ще разкрие предизвикателствата при осигуряването на квалифицирани кадри, в съответствие със съвременните изисквания. Специално ударение той ще постави върху 3 аспекта: липсата на достатъчно квалифицирани работници, дългосрочното им задържане дуалното обучение.

В ранния следобед, на сцената в Интер Експо Център излиза Кристиян Михайлов, член на борда на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (PARA). Той ще се впусне в стъпките за успешната стратегия по роботика. След това думата ще вземе инж.Сашо Въжаров, управител на Ванико. С експертиза от епицентъра на българската индустрия, той развие идеите си за повишаването на квалификацията и съвместната дейност с професионалните гимназии при подготовката на кадри за индустрията.

Теорията на практика и настоящите проблеми

Проф.д-р.инж Илия Железаров, ректор на Техническия университет в Габрово, ще разгърне визията за бъдещето и ще представи стъпките, които висшето училище предприема за подготовка на квалифицирани кадри за машиностроенето. Публиката ще получи практически пример за осъществяване на бизнес-ориентирано обучение.

Проблемите при подготовката са акцентът на инж. Илия Келешев, председател на Браншовата камара-машиностроене. От него ще разберем, защо Министерството на образованието и науката трябва да засили ролята си при приема в средното образование. Той ще представи проблемите при подготовката на кадри в професионалните гимназии и техническите университети и ще разкрие повече за нарастващата роля на работодателите в процеса.

Международна конференция за образованието, обвързано с индустриалните машини и технологии ще бъде достъпна за всички присъстващи на изложение MachTech&InnoTech 2022. Достатъчна е регистрация за посещение на www.machtech.bg.