Назад

Германо-български икономически форум "Nearshoring and diversification back to EU"


Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК) ще проведе германо-български икономически форум на тема: „Nearshoring and diversification back to EU“ на 29-ти юни 2023 г. (четвъртък) в Международен конгресен център в Бургас за по-нататъшно насърчаване на двустранните икономически отношения между България и Германия.

Програмата може да намерите тук.

Целта на събитието е България да бъде позиционирана като атрактивна дестинация за правене на бизнес и да се разширят двустранните българо-германски икономически отношения.

Сравнително късите географски разстояния, работата в една или няколко близки часови зони, както и хармонизираното законодателство са предимства на държавите членки на ЕС от Централна и Югоизточна Европа за т. нар. nearshoring (изнасяне на процеси, производства и услуги в близки в географско и културно отношение страни).

В този международен и европейски контекст България може да се възползва от процеса на скъсяване на веригите като е важно страната ни да покаже потенциала си за увеличаване на присъствието си в европейските вериги на доставки. На събитието ще бъде показан и опита на големи германски компании, които развиват успешно дейност у нас.

Сред почетните гости на събитието са посланикът на Федерална република Германия в България, Н.Пр. г-жа Ирене Мария Планк, и президентът на ГБИТК, г-н Тим Курт. Като гости на събитието се очакват и други високопоставени представители на политиката и бизнеса. Патрон на събитието е кметът на Бургас, г-н Димитър Николов.

Форумът ще засегне и аспекти, свързани с развитието на технологиите и иновациите. Ще бъде представена настоящата ситуация, ще се обсъдят примери за най-добри практики и бъдещи тенденции, както и възможности за създаване на пространство за нови трансгранични бизнес контакти с германски, български и европейски фирми и насърчаване трансфера на знания и информация.