Назад

Нова инвестиция за 19 млн. лв. на швейцарска компания за шоколадови изделия


Министърът на икономиката Даниела Везиева участва в церемонията, с която стартира разширяване на производството на швейцарска компания, произвеждаща шоколадови и захарни изделия във фабриката си в София.  Новата инвестиция на компанията в България е в размер на около 19 млн. лв. и ще разкрие нови 70 работни места.

Министърът поздрави ръководството на компанията, че във времена на пандемия и несигурност продължават да инвестират в България и да осигуряват заетост на все повече хора. „Насърчаваме точно такива инвеститори в производства с висока добавена стойност и с експортна насоченост“, подчерта Везиева.

На церемонията присъстваха още посланикът на Швейцария у нас Н.Пр. Раймунд Фурер, вицепремирът Атанас Пеканов,  министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев и др.

Швейцарската компания за хранителни продукти „Нестле“ даде официален старт на производството на Nestle Smarties, втората глобална марка на компанията, започваща производството си в шоколадова фабрика в София.

Продуктът, който ще бъде произвеждан е дражета от шоколадова сърцевина, в цветни капсули, чиито цветове изцяло идват от естествени съставки, а опаковката ще бъде 100% рециклируема хартия.

Очаква се за начало новият продукт да бъде експортиран към 10 страни от Европа.

Фабрика София е с над 80-годишна история в производството на захарни и шоколадови продукти, понастоящем производствен център за Kit Kat (глобална марка на компанията), с експорт в над 35 страни по света.