Брой 3 (513), 06-01-2014
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ

ИПИ: В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра


Икономистите от Института по пазарна икономика установяват, че вместо да намалява, пропастта между стандарта на живот в различните региони се увеличава. София е значително напред спрямо всички останали области.

В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра. Това сочи още изследване на Института за пазарна икономика, цитирано от БНТ.

Данните показват още, че Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно и по-мъчително отколкото Южна.

Сравнително добри, макар и с недобри очаквания за бъдещето, са икономическите показатели на Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Благоевград.

Демографската криза в България продължава, а населението от 2010 година насам неизменно намалява в цялата страна, констатира още изследването.

Според информационната система на ражданията на здравното министерство, за трите дни на новата година в областите Шумен, Смолян и Видин не се е родило нито едно дете.

Раждат се малко деца – един от изводите на Института за пазарна икономика за страната. През последните три години обаче тази тенденция най-сериозно се усеща в Сливен, Разград и Силистра. Там доходите са едни от най-ниските. Те, за съжаление се отличават и с едни от най-негативните показатели и по отношение на представянето на своите ученици.

Въпреки че Варна още е сред добре развитите области, тя за първи път остава на трето място по добър стандарт и вече не привлича толкова хора, които искат да работят там.

Оцеляването кара една пета от българите да отидат в друга област, за да се лекуват, защото в техния регион специалисти няма.

А около 20 на сто признават, че плащат под масата за здраве Според икономистите само гражданите на София, Плевен и Пловдив почти не пътуват в други области, за да получат медицинска помощ.

Повечето региони в страната все пак се възстановяват от кризата, макар и мъчително. Най-много хора търсят работа в София, Пловдив, Стара Загора и Шумен заради добре работещия бизнес в тези региони.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП: Законопроектът за допълнение на Закона за автомобилните превози нарушава принципа на свободната стопанска инициатива
Предложението ще доведе до дискриминиране и поставяне в неравностойно положение частните фирми, издаващи билети.. Още
БТПП обявява процедура за определяне на изпълнител по проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения..."
Предмет на процедурата е „Създаване на Центрове за кариерно развитие при БТПП и регионалните търговско-промишлени палати/камари в системата на БТПП” Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
ИПИ: В България най-трудно се живее в областите Сливен, Разград и Силистра
Северна България се възстановява от кризата значително по-бавно, отколкото Южна Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
До края на януари се подават декларации за изчисляване на дължимите такси за водовземане и ползване на воден обект
Таксите са годишни и трябва да се платят най-късно до 31 март Още
Становище на НАП относно изменения и допълнения в Наредба № Н-8 от 2005 г.
Съдържание, срокове, начин и ред за подаване и съхранение на данни от работодатели... Още
ПРЕПОРЪЧАНО ЧЕТИВО
„Вашето участие на панаир – от А до Я” – издание на Германо-българската индустриално-търговска камара
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Проучване на ЕК сред потребителите на счетоводна информация
Целта е да се идентифицират потребностите при изготвяне на финансови отчети за някои типове МСП и облекчаване на административната тежест Още