Брой 201 (206), 16-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Посещението на българската бизнес делегация в Индия продължава и днес


Българската бизнес делегация се срещна днес сутринта с представители на фирми-членове на регионалната PHD Chamber в Делхи. Организацията е създадена през 1905 г. и обслужва индийски фирми от 11 региона на страната. Нейните преки членове са повече от 1600, а непреките - над 45 000, посредством 150 асоциации и 8 специализирани секретариата.

Срещата бе открита от председателя на Комитета за международно сътрудничество за Европа към PHD Chamber г-н Виджей Мехта. Той сподели, че това е първо посещение на българска делегация в тяхната бизнес организация. „Приемаме България като силна икономика със свободен пазар и добре развити сектори като информационни технологии, машиностроене, селско стопанство, фармация и др. Усилия за подобряване на двустранните търговски и икономически отношения, обаче трябва да се полагат постоянно, за да се постигне плодотворно сътрудничество“, подчерта г-н Мехта.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди, че Индия е сериозен икономически партньор за България. Отношенията на ниво търговски палати са започнали през 70-те години на миналия век със сключването на споразумения за сътрудничество между двете национални палати и съвместна работа в областта на арбитражното дело. Тези споразумения бяха подновени вчера и са предпоставка за подобряване на двустранните икономически отношения.  Г-н Симеонов представи интересите на бизнес делегацията от нашата страна. Той очерта основните характеристики на българската икономика, сред които ниски данъци, нисък държавен дълг, еднакво третиране на българските и чуждестранните инвеститори. Акцентирано бе на предимствата на двете пристанища Бургас и Варна при търговията с партньори от Азия. Председателят на БТПП покани индийските фирми да започнат бизнес в България, за което препоръча: регистрация на ООД, която става бързо, за 1 евро; откриване на представителство на чужди компании в България и др. 

Г-н Сумон Джиоти Кайтан, старши зам.-председател на организацията, приветства участниците в срещата и на свой ред обяви, че Индия е готова да приеме инвестиции във всички сектори от своята икономика. Той представи PHD Chamber, дейността и услугите, които осигурява на местни и чуждестранни бизнес организации.

Официалната делегация, която участва в 17-та сесия на Българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, начело с министъра на икономиката, енергетиката и туризма на България Делян Добрев, също се присъедини към събитието.

Извънредният и пълномощен посланик на България в Делхи Борислав Костов представи областните управители на 5 региона в България, които придружават министъра в Индия, и някои бизнес проекти, които могат да бъдат развити на регионално ниво.

Министър Добрев посочи условията за инвестиции и правене на бизнес в България пред около 40 индийски компании. Той покани присъстващите на следваща такава среща в България.

Срещата в PHD Chamber приключи с активни двустранни разговори.

Предстои осъществяване на първа среща между БТПП и Конфедерацията на индийските индустриалци.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
Посещението на българската бизнес делегация в Индия продължава и днес
Страната ни се приема като перспективен партньор, с добре развити сектори на икономиката Още
GS1 България участва в регионален форум на „GS1 Европа“ в Букурещ
Мотото на форума е „От основните стандарти към иновации” Още
БТПП работи по приложението на иновационни технологии
По проект Linked2Media се разработва електронна платформа за формиране на маркетингови стратегии на фирмите Още
Обучение за строителни специалисти по проект REE_TROFIT
До момента у нас са обучени 160 строителни специалисти по линия на проекта Още
СТАНЕТЕ ЧАСТ ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Търсене на български партньори за участие в проекти с научно-развоен фокус по рамковите програми на ЕС
НОВИНИ ОТ ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП
Солвей Соди стартира национален конкурс „Иновация в действие”
Целта е да се даде шанс на талантливи млади хора да разработят и реализират свои иновативни проекти Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Проект на Наредба за критериите за устойчивост на биогоривата и течните горива от биомаса
Разработването на Наредбата е свързано с поетите ангажименти на страната да се постигне намаляване на емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на доставените горива и енергия Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Европейската комисия: Малките и средните предприятия в Европа са на кръстопът
Необходима е още стратегическа подкрепа, за да се подпомогне възстановяването Още