Брой 203 (208), 18-10-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Успешно приключи бизнес мисията в Индия

Успешно приключи посещението на българската бизнес делегация, придружаваща министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Индия. Поводът за визитата бе 17-ата сесия на българо-индийската междуправителствена смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в Делхи на 15-16 октомври 2012 г.

Връщайки се от Индия, министър Добрев заяви, че индийската компания "Съдърланд Глобъл Сървисез" планира да създаде близо 1000 нови работни места в градове като Русе, Пловдив, Варна и Бургас. Индийската аутсорсинг компания е решила да увеличи с 300% (около 900 души) броя на своите служители в България, в резултат на предвидените стимули за разкриване на нови работни места, заложени в проекта за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите. Друга индийска компания - WIPRO, която се занимава с хидравлични цилиндри и бизнес в сферите на IT и медицината, също проявява интерес за инвестиции у нас. "Има доста инвеститори в Индия, които гледат с интерес към България поради макроикономическата стабилност и геополитическото положение на страната ни", заяви Добрев.

Най-големият производител на селскостопанска техника в Азия ESCORTS регистрира компания в България и ще започне асемблиращо производство на нов модел трактори "Farmtrac”. След това компанията предвижда разширяване на инвестицията си в нашата страна.

Български компании за производство на машини и оборудване за хранителната промишленост ще участват в международното техническо изложение India Engineering Sourcing Show 2013. Целта е с оборудването си българките фирми да подпомогнат преработването на земеделската продукция в Индия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди положителните резултати и полезността на бизнес мисията в Индия. Постигнати са конкретни договорености и е поставеното начало за бъдещи партньорства.

По време на посещението българските компании, чиято програма бе подготвена от БТПП и СТИВ Делхи, проведоха повече от 150 срещи с индийски партньори по време на два форума, организирани от Федерацията на индийските търговско-промишлени палати и от регионалната PHD Chamber. Като резултат са сключени два договора – за доставка на розово масло и продукти, както и на вина от България.

Предстои организирането на опознавателни пътувания за индийски туроператори в България - до българските голф, спа, черноморски курорти, както и за български туристически агенции в Индия.

Обсъдени бяха перспективните за сътрудничество в сфери като природни науки и зелена енергия, както и възможностите за задълбочаване на контактите между български учени и индийски научни институти и изследователски центрове.

НОВИНИ ОТ БТПП
Успешно приключи бизнес мисията в Индия
Постигнати са конкретни договорености и е поставеното начало за бъдещи партньорства Още
Електронното правителство и електронното фактуриране – във фокуса на форума „GS1 в Eвропа”
Използването на GLN номерата за идентификация на фирмите е важна стъпка към създаването на електронно правителство Още
Конференция по проект „Политика за таксите в съответствие с обществените отношения – условие за добро управление”
БТПП е за обвързване размера на таксите с разходите по предоставянето на съответните услуги Още
Покана за участие в Международно специализирано изложение SECURITY 2013
Изложението представя системи за сигурност и комуникации, контрол и наблюдение на обекти, пожароизвестителна и пожарогасителна техника..... Още
ПАЗАР НА ТРУДА
380 лв. е таксата за регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа в България
СОЦИАЛНООСИГУРИТЕЛНИ ОТНОШЕНИЯ
С наредба се урежда процедурата за прехвърляне на пенсионни права от и към пенсионната схема на ЕС, на ЕЦБ и на ЕИБ
НОИ ще поддържа регистър на лицата, прехвърлили средства от българска пенсионна схема към пенсионна схема на Съюза, на ЕЦБ или на ЕИБ Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
На заседанието на Европейския съвет ще обсъдят мерки за по-големи инвестиции в растежа
Около 55 млрд. евро ще бъдат пренасочени от неизползвани средства на ЕС за регионално развитие към подпомагане на малки предприятия и създаване на работни места за млади хора Още