Брой 83 (88), 27-04-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите


Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите (AZPROMO), представлявана от председателя Адил Мамадов. Подписването се състоя по време на бизнес среща между български и азерски фирми в Баку днес, 27 април 2012 г. Срещата е в рамките на посещението на министър-председателя на Република България Бойко Борисов в Баку.

Основната цел на посещението е задълбочаване на икономическото сътрудничество между Баку и София. На България е обещано да е първата страна-членка на ЕС, която ще получи азербайджански газ по южното направление, част от трасето на Набуко – Турция, Гърция и Италия. Азерски газ може да потече най-рано през 2014 г. за което трябва да се ускори работата по тръбите, свързващи страната ни с Турция и Гърция. Председателят на БТПП смята, че енергийното сътрудничество ще тласне напред и стокообмена.

Търговията ни с Азербайджан, въпреки че нараства, е твърде небалансирана. Ето защо целта на това посещение е да се проработят информационните канали, за да могат азербайджански стоки да се появят на нашия пазар.

Износът на България за Азербайджан през последните години бележи възходяща тенденция, докато вносът е символичен, с изключение на 2006 г., когато еднократно е внесен нефт за 44 млн. долара.

През 2011 г. двустранният стокообмен е нараснал спрямо 2010 г. с 13,2%, а българският износ за Азербайджан е показал ръст от 25,6% и възлиза на 33 млн. щ.д.

На срещата в AZPROMO председателят на БТПП представи българската икономическа среда и условията за развитие на бизнеса в страната ни.

Днес в Баку текат двустранни срещи между 12 представители на българския бизнес и около 50 фирми от Азербайджан с интереси в секторите: селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, плодове и зеленчуци, строителство, фармация, логистика и туризъм. Г-н Симеонов е провел разговори с фирма за панаири и изложби за съвместно сътрудничество, с юридически фирми, които могат да окажат съдействие и да обслужват чуждестранни фирми, на територията на Азербайджан и др. компании, които проявяват интерес към намиране на партньори в България.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП подписа споразумение за сътрудничество с Азербайджанската фондация за насърчаване на износа и инвестициите
Подписването се състоя в рамките на посещението на министър-председателя в Баку Още
БТПП участва в обсъждане на приоритетите на Националната програма за развитие „България – 2020”
Палатата изразява удовлетвореност, че основната част от представените предложения са отразени в досегашната фаза на подготовка на проекта Още
Почетен диплом на БТПП за Милчо Бошев, председател на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки
Асоциацията е дългогодишен активен член на Палатата Още
БТПП отбеляза Международния ден за почитане паметта на загиналите при трудови злополуки
Състоя се церемония пред паметника на загиналите при трудови злополуки Още
Успешно се развива проектът „Приложение на ЦЕФТА за интернационализация на икономиката на ЮИЕ”
БТПП е координатор по проекта за България Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
БАИС връчи отличия за заслуги и принос към дейността й
Сред основните цели на сдружението е да се превърне в един от главните фактори в процеса на енергийно обновяване на сградния фонд в страната Още
ИКОНОМИКА
НСИ: Подобряване на стопанската конюнктура в страната през април
Отчита се известен оптимизъм в промишлеността и строителството Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Проектобюджет за 2013 г. на Европейския съюз
Инвестиране в икономическия растеж и работните места Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство