Брой 6 (263), 09-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

За работодателите е важна класацията на висшите учебни заведения


Вече е известно, че годишната класация за най-добрите университети в света за учебната 2012/2013г. на медийната компания „Томсън Ройтерс“ изключва българските университети. Част от пропуските в образованието, за да не попаднем сред световнокласиралите се висши учебни заведения, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП, пред ТВ7.

Той заяви, че без съмнение тези класации и отношението на работодателите са стимул за университетите и амбиция на преподавателите при постигането на по-добри резултати.

„Трябва да се работи върху качеството на образованието, защото все още имаме „бели петна“ за компетенциите, които са нужни на работодателите, а те въобще не са предвидени в програмите“ – коментира г-н Симеонов. Той допълни, че представителите на бизнеса и водещите ръководители и професионалисти от стопанската практика трябва да участват при вземането на решения по какви специалности и на какво да се обръща внимание в учебния процес. 

Председателят на Палатата се спря и на факта, че 64% от фирмите имат проблем с намирането на квалифицирана работна ръка и няма синхрон между това от какви специалисти се нуждае бизнесът и какви кадри се подготвят от университетите. 

При търсенето на работа за всеки един работодател е от значение образованието на кандидата, защото това спестява предварителното проучване и проверка на задълбочеността и обема знания, което може не всеки път да се прецени, дори при задълбочено интервю. Поради тази причина работодателят има възможността да сключи с кандидата „договор за изпитване“ със срок от 6 месеца.  Учебното заведение и авторитетът,  който е изградило, също е от голямо значение при подбора на кадри. 

Според БТПП би трябвало да се прави ежегоден анализ в сферата на образованието и обучението, на базата на незаетите работни места в бюрата по труда. Така биха се избегнали незаетите работни места и нивото на безработицата би било по-малко. 

В рамките на няколко години ще се изясни как да бъдат структурирани програмите и специалностите във висшите учебни заведения.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
За работодателите е важна класацията на висшите учебни заведения
Няма синхрон между необходимите на бизнеса специалисти и подготвяните от университетите кадри Още
През 2012 г. 17 анкети на БТПП представиха гледната точка на бизнеса
През тази година ще бъде отличена фирмата с най-активно участие в анкетните проучвания Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
НСИ: Износът ни за ЕС през периода януари-октомври 2012 г. е намалял с 3,1%
Търговията с трети страни продължава да расте Още
СТРАТЕГИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ
Правителството одобри оперативна програма за наука и образование за периода 2014-2020
Предвижда се чрез новата оперативна програма да се осигурят значителни социално-икономически ползи за обществото Още
ОФЕРТИ/ТЪРГОВЕ/КОНКУРСИ
Оферти за бизнес партньорство от EEN
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Предложения за промени в законите, касаещи строителство в защитени територии
През следващата седмица те ще бъдат подложени на обществено обсъждане с всички заинтересовани лица, институции и браншови организации в Народното събрание Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Обяснителни бележки на ЕК относно промени в директивата за фактуриране
Те разясняват някои от съществените промени по отношение правилата за документирането на доставките, отчитането и съхранението на данъчните документи Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Заетост и социално развитие — нарастващи различия и по-високи рискове от трайно социално изключване
Потвърждава се нов модел на задълбочаващи се различия, които се открояват най-силно между северните и южните страни от еврозоната Още
СЪОБЩЕНИЯ
Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ на нов адрес