Назад

Публични организации могат да кандидатстват с проекти за 5G на стойност 51 млн. евро


Публични организации могат да кандидатстват в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички държави от ЕС, а крайният срок за подаване на проектните предложения е 20 февруари 2024 г.

Министерство на транспорта и съобщенията, като национален координатор по Механизма за свързване на Европа за цифровия сектор, провежда широка информационна кампания сред университети, общини, публични доставчици на услуги и оператори, за да ги подпомогне да подготвят своите проекти. 
„Тези средства са възможност да се развие дистанционното болнично диагностициране и консултиране, дистанционното образование, тестването на продукти в академична среда, както и иновации в много други сфери. Призоваваме да се включат повече български участници, предоставяме както институционална, така и експертна подкрепа“, обясни министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Министерството на транспорта и съобщенията организира на 29 ноември информационен ден с представители на Европейската комисия, експерти, оператори и заинтересовани участници, на който ще бъдат разяснени условията за кандидатстване. Повече подробности за регистрацията за събитието са публикувани тук