Брой 215 (472), 05-11-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ

Дискусионен форум в Хасково с участието на вицепремиера Даниела Бобева


Снимка: Haskovo.info

Високият потенциал за реализиране на трансгранични проекти в област Хасково и възможностите за финансирането им от Черноморската банка за търговия и развитие бяха сред проблемите,  обсъдени вчера на дискусионен форум в Хасково, иницииран от заместник министър-председателя по икономическото развитие Даниела Бобева. В срещата под надслов „Подобряване на икономическата среда и мерки за намаляване на административните бариери през бизнеса“,  организирана от и.д. областен управител Кадир Исов и Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП), участваха представители на над 60 фирми, на бизнес организации и на синдикати. Събитието бе открито от Янчо Янев, председател на ХТПП.

“Работи се активно за облекчено издаване на български визи за бизнесмени, ще има и законодателни промени в тази насока”, съобщи г-жа Бобева. Въпросът за облекченото издаване на визи на бизнесмени от Турция бе повдигнат от ХТПП, която работи по проекти с 15 търговско-промишлени палати от южната ни съседка.

Пред бизнесмените от Хасковско Даниела Бобева представи мерките на правителството за подобряване на икономическата среда и бизнес климата в България, част от които са мерките за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Бизнесът от областта се оплака пред заместник министър-председателя от масовите, безразборни проверки от страна на контролните органи, които затрудняват дейността на компаниите. Вицепремиерът обеща проблемът да бъде анализиран и да  се предприемат мерки.

Г-жа Бобева посочи като възможност за увеличаване на износа обединяването на производители за съвместен пробив на външни пазари, а държавата би трябвало да насърчава търговията чрез споразумения на междуправителствено ниво. Вицепремиерът получи от участниците в срещата списък с предложения за облекчаване на бизнеса в областта, сред които има и за законодателни промени.

НОВИНИ ОТ БТПП
Становище на БТПП относно предложените промени в Закона за здравето
Палатата счита, че предприемането на единични мерки с противоречив ефект не дават основание да се очаква задоволителен и траен резултат за бизнеса Още
Семинар „Как да реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Технологична модернизация в малки и средни предприятия”
Ще бъдат разгледани критериите за допустимост, условията и възможностите на процедурата, етапите на кандидатстване.... Още
Новорегистрирани търговски представителства на чуждестранни лица
НОВИНИ ОТ РЕГИОНАЛНИ ПАЛАТИ
Дискусионен форум в Хасково с участието на вицепремиера Даниела Бобева
Използването на високия потенциал за реализиране на трансгранични проекти в област Хасково бе сред темите на форума Още
ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции
Промените са свързани с хармонизация на третирането на кредитните институции в ЕС Още
АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ
Мерките на правителството за намаляване на административната и регулаторна тежест могат да се следят онлайн
Те ще се актуализират постоянно, като ще се добавят нови инициативи за отпадане и облекчаване на режими Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
Есенна икономическа прогноза 2013: Постепенно възстановяване, рискове във външната среда
За България се очаква потреблението и частните инвестиции да подкрепят растежа, като прогнозата за 2014 г. е за ръст от 1,5 на сто Още
Европейската комисия предлага да се намали употребата на найлонови торбички
Могат да се прилагат мерки като такси, национални цели за намаляване на употребата на този тип торбички или забрана при определени условия Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Заключително събитие по кампанията „Новият програмен период 2014-2020 г.“
Ще бъдат представени последните варианти на оперативните програми Още
Номинации за "Инвеститор на годината 2013"
Крайният срок за участие е 29 ноември 2013 г. Още