Назад

Проучването "Киберсигурност" в сектора на МСП


Държавната агенция “Електронно управление” и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия приканват бизнесът и работодателските организации в България да бъдат активни и да се включат в анкета на тема „Киберсигурност в сектора на МСП“, която двете организации инициират.

До 14 октомври анкетата ще бъде достъпна на този линк – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyvKMoRm5jTkX6BF99MRY13IG5hBgn7Tj1bFyziy-EzTpUig/viewform

Отговорите на въпросите ще послужат за създаване на цялостна картина на състоянието на нивото на киберсигурност и киберзащита от страна на бизнеса, като до момента подобен анализ не е правен у нас. Инициативата цели да покаже доколко и как малкият и среден бизнес в България се справя с кибератаки и какво е нивото на киберзащита след настъпването на Ковид пандемията и работата от вкъщи, към кого се обръщат работодателите и как се справят с предизвикателствата, свързани с киберсигурността, както и относно техните отговорности за опазване на базите данни, с които работят.

В рамките на месец октомври ще бъде представен и подробен анализ на данните, които ще послужат на ДАЕУ и ИАНМСП за иницииране и предприемане на различни инициативи, насочени към подобряване на нивото на киберосведоменост и киберзащита в българските предприятия.

Броят и сложността на кибератаките и киберпрестъпността се увеличават в цяла Европа и тази тенденция ще продължи да се засилва в бъдеще. Ето защо – двете институции призовават компаниите в страната да се включат в изследването.