Назад

Среща с делегация от Република Конго

В БТПП се проведе среща между председателя Цветан Симеонов и делегация от Търговско-промишлената и земеделска палата на Понт Ноар, Република Конго. По време на разговора председателят на Конгоанската търговска палата - Силвестре Мавоуенцела, изрази благодарност към екипа на българското посолство в Нигерия, отговарящо и за Конго, за предварителната организация за посещението на делегацията, в която участваха Жан – Баптист Диатуд, съветник на премиера на Конго, Жозеф Ниамби, почетен консул на България в Конго, и Рох Масои-Етека, генерален директор на специални икономически зони на Конго.

Силвестре Мавоуенцела представи дейността на организацията и възможностите за бъдещо сътрудничество между предприемачи от двете страни. Актуална информация за икономиката на страната и природните ресурси, с които разполага, а също и с възможностите за инвестиции, може да бъде открита ТУК .

Република Конго разполага с дълбоководно пристанище (Порт Понт Ноар), което поради местоположението си може да се използва за доставка и транзит на стоки за Западна и Централна Африка. Страната също така е производител на петрол (300 хил. барела дневно) и се нуждае от специалисти – експерти в петролната промишленост. Добре развито е производството на селскостопанска продукция, като е идентифицирана нужда от внос на машини и оборудване за нейната обработка.

Силвестре Мавоуенцела сподели, че вносът от България към Конго възлиза на около 900 хил. щатски долара, а износът от Конго към България е около 600 хил. щатски долара - стойности, които сочат нeдостатъчно развит потенциал за двустранно сътрудничество.

Цветан Симеонов, от своя страна, приветства делегацията като изрази задоволство, че тя е първата от тази африканска страна, посетила Българската търговско-промишлена палата в нейната 128-годишна история. Делегацията бе запозната с дейността на БТПП в подкрепа на бизнеса.

Представени бяха възможностите, предоставяни от 7-те транспортни коридора, преминаващи през територията на страната ни. България е държавата с най-ниската данъчна ставка в ЕС.  Разполага с много добра образователна система. От полза за бъдещо сътрудничество между бизнес средите на двете страни е фактът, че България е франкофонска страна.

В края на срещата бе подписано споразумение за сътрудничество между двете организации - първо в историята на българо-конгоанските икономически отношения. Договорено бе в близко бъдеще да се проведе онлайн среща с участието на компании от двете страни, както и обмен на бизнес делегации и организиране на изложение на конгоански стоки в София.

БТПП допълнително ще информира за точните дати на предстоящите събития. При интерес от участие българските компании могат да се обърнат към дирекция “Международно сътрудничество и международни организации” при БТПП на имейл: irelations@bcci.bg