Назад

Стопанската камара на Северна Македония поема председателството на Асоциацията на балканските палати през 2024 г.Представители на Българската търговско-промишлена палата участваха във виртуална среща за представяне на приоритетите и програмата на Асоциацията на балканските палати /АВС/ през 2024 г. Начело на организацията ще бъде на Стопанската камара на Северна Македония с нейния председател Бранко Азески, по силата на ротационното ръководство на АВС.

За да постигне интеграция и развитие на икономическото сътрудничество в региона и за да се засили бизнес сътрудничеството между страните на Балканите, Стопанската камара на Северна Македония предложи да бъде поставен акцент върху подобряването на инфраструктурните връзки в региона. Инфраструктурата допринася за по-висока производителност и растеж, улеснява търговията и свързаността и насърчава икономическото приобщаване. Поради тези причини през 2024 г. дейностите на Асоциацията на Балканските палати ще са фокусирани върху инфраструктурата, с професионални, задълбочени и подробни анализи, в които ще участват основните заинтересовани страни. Ще бъдат взети предвид опитът и добрите практики на страните-членки на АВС / Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Кипър, Северна Македония, Сърбия, Румъния, Турция, Черна гора/.

Програмата за 2024 г. обхваща актуални за икономическата среда в региона теми, включително перспективите на балканските страни за присъединяване към ЕС и еврозоната, както и въпроса за търговско-икономическата интеграция на страните от региона. Основен фокус през 2024 г. ще бъде инфраструктурата и връзката между балканските страни, но и сътрудничеството в тази област с международни финансови организации.

БТПП ще информира допълнително за предстоящите събития в Скопие, Истанбул, Букурещ и др.