Назад

Стартира финансовата подкрепа за работодатели и безработни лица


Агенцията по заетостта стартира от 9 май прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни лица от определени уязвими групи на пазара на труда съгласно Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ).

Считано от 9 май 2022 г., работодателите могат да подават документи в бюрата по труда в страната за ползване на преференции за заетост и обучение на безработни, които могат да бъдат:

-      младежи до 29-годишна възраст с трайни увреждания или ползващи социални или интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа, завършили образованието си (по реда на чл. 36, ал.2);

-      безработни лица, изтърпели наказание “лишаване от свобода” (по чл. 55 от ЗНЗ).

Възможности има и за подаване на заявки от работодатели, които разкриват работни места за обучение чрез работа (дуална система на обучение) на безработни лица (чл. 46а от ЗНЗ) или т.нар. "зелени работни места" (чл. 55д от ЗНЗ), както и за наемане на безработни лица над 58 години по националната програма „Помощ за пенсиониране“.

Съгласно Националния план за действие по заетостта през 2022 г. финансова подкрепа могат да получат и работодателите, които организират обучение на безработни лица за придобиване на професия, с цел наемането им на работа. Със средства от държавния бюджет се подкрепя и провеждането по инициатива на работодателя на обучения по ключови компетентности на зает персонал в микро-, малки и средни предприятия.

Параметрите на финансиране са определени в Националния план за действие по заетостта за 2022 г. и предвиждат предоставяне на средства за трудово възнаграждение за определен период, както и съответните осигурителни вноски за наетите безработни лица. За включените безработни лица в обучения за придобиване на професия се поемат разходите за обучението, а на самите обучаеми се изплащат ежедневни стипендии и средства за междуселищен транспорт. За обученията на заети лица държавата поема 50% от разходите за организираното обучение по ключови компетентности.  

Успоредно с това продължава финансовата подкрепа и за безработните лица, която цели да подпомогне тяхната мобилност или предприемачество. Безработните с нагласа за стартиране на собствен бизнес могат да получат наведнъж полагащите им се обезщетения при безработица или да им бъдат възстановени средства до 4000 лв. за разходи, направени във връзка със стартиране на стопанска дейност. Новостартиращите предприемачи могат да получат и средства за други допълнителни услуги като консултации, обучение, наемане на друг безработен и др.

Безработните могат да получат финансова подкрепа и за извършвани ежедневни разходи за междуселищен транспорт до и от работното място, както и средства за поемане на квартирни и други разходи при започване на работа в населено място, отдалечено над 50 км от местоживеенето им.

Всяка дирекция „Бюро по труда“ разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях до изчерпване на планирания финансов ресурс са обявени в сайта на Агенцията по заетостта, в рубрика „Обяви за финансиране по региони“ в подрубрики за всеки регион „Насърчителни мерки за безработни“ и „Насърчителни програми и мерки за работодатели“.

Свободните средства са обявени и на информационното табло във всяка Дирекция „Бюро по труда” в страната, където може да бъде получена и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.