Назад

Заключително събитие по проект CREATIVE HUB
Браншовата организация за текстил и облекло (БОТО) бе домакин на представянето на резултатите от 2-годишната работа по проект CREATIVE HUB, финансиран в рамките на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А ГЪРЦИЯ-БЪЛГАРИЯ 2014-2020 г.

В заключителното събитие се включиха над 70 участници  - ученици от три професионални гимназии, изучаващи специалности по текстил и облекло, настоящи и дипломирани студенти по мода и дизайн на облекло, преподаватели и специалисти от сектора, представители на МСП и институции и организации, имащи отношение към текстилния и модния бранш, както и представители на всички партньори.

Основна цел на проекта бе развитие и създаване на Творчески Център (Creative Hub), който да предоставя подкрепа на малки и средни предприятия, специализирани в производство на модно облекло, млади дизайнери и специалисти със завършено образоване в модния сектор (облекло, плетиво, бродерия, текстил).

Събитието бе открито Йордан Беловодски – изпълнителен директор на БОТО, който приветства присъстващите и направи обзор на основните дейности, резултатите и инструментите, произведени в рамките на проект CREATIVE HUB за подкрепа на МСП, професионалисти, ученици и студенти от модния сектор в Гърция и България.

Специално внимание бе отделено на функционирането на създадения Творчески център в гр. Солун и разработените 3 аналитични доклада, засягащи ключови теми за сектора: финансиране, международни стандарти и мрежови модели за сътрудничество.

Присъстващите имаха възможност да се потопят в атмосферата на над 20-те събития, проведени за популяризиране на проекта – 4 публични събития в началото и края на проекта, 3 модни инфо дни в България, 3 представяния на модни прогнози в Гърция, 5 семинара за работа в мрежа, 2 конкурса за модни дизайнери в два етапа /Художествена скица и Модно ревю/, 1 учебно посещение на млади дизайнери в Хъба в Солун и др.

Удоволствие бе да станем свидетели още веднъж на творческото вдъхновение и таланта на финалистите в първия етап на Конкурса за млади дизайнери на облекло, проведен в България, които бяха представени от Мария Онтева – дизайнер и преподавател по специалност „Промишлени изкуства МОДА“, която бе неотлъчно до младите дизайнери и творци в целия процес - от подготовката до реализацията на техните модни концепции.

Събитието завърши с представяне на  инициативата TEXTAILOR EXPO, една от основните цели, предизвикателства и визии на която е откриването и популяризирането на нови таланти в модата. Иван Иванов – представител на специализираното изложение TEXTAILOR EXPO, покани присъстващите млади таланти за участие в конкурса TAILOR YOUR MIND, който дава поле за изява на най-обещаващите национални и международни, млади, модни дизайнери, залагайки на развитието на нововъзникващи авторски марки. Презентирана бе Дизайнерската работилница, която се организира в  рамките на изложението, имаща за цел да срещне ученици, студенти и млади дизайнери със световноизвестни стилисти за предаване на опита и уменията в „CREATIVE LAB“.

За финал всички присъстващи бяха поканени на предстоящото модно ревю – заключителен етап от Конкурса за млади дизайнери, който ще се проведе днес, 6 юни в гр. Сандански, където 11-те финалисти от първия етап ще представят изпълнените от тях завършени визии, за да бъде обявен големият победител, който ще спечели право на безплатно участие в тазгодишното издание на международния форум за текстил, облекло и мода TEXTAILOR EXPO 2023 /5-7 октомври/.

Събитието завърши с коктейл, където разговорите продължиха в неформална среда.