Назад

Работодателите са за доставки на газ при запазване на цените


Васил Тодоров на брифинг в Министерството на икономиката и индустрията

Да бъдат замразени цените на газа на сегашната им стойност, докато доставките бъдат възстановени. Около това становище се обединиха по време на среща вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и национално представителните работодателски организации.

"Притеснени сме, защото е засегната националната сигурност, нашата цел е да намерим решение за спасяване на българската икономика, запазването на работните места и доходи и в същото време да предложим мерки, които не помпат инфлацията", заяви Нинова на брифинг след срещата. Тя посочи, че над 25 хиляди предприятия в България работят с природен газ и продукция за над 40 млрд. лв. е поставена под въпрос.

Работодателските организации са категорични, че оскъпяването на алтернативните доставки трябва да се поеме от държавния бюджет. Освен това вицепремиерът и бизнесът настояват да се направят законови изменения за въвеждане на допълнително облагане на свърхпечалбите на дружествата в енергетиката.

"Не е вярно, че държавата е дала 4 млрд. лв. компенсации заради скъпия ток. Справка на МЕ показва, че от октомври досега на бизнеса са преведени 1.4 млрд. лв.“, заяви Васил Тодоров, главен секретар на БТПП. „Новото ни предложение за компенсации е за 200 млн. лв. на месец и тези пари са налични в енергийните дружества“, уточни той. Членовете на БТПП очакват бързи решения от страна на държавата и удължаване на компенсациите.

Бизнесът припомни, че през март правителството е поело ангажимент да състави работна група с представители на КЕВР и енергийното министерство за въвеждане на устойчив механизъм за дългосрочно договаряне на покупка на електроенергия, така че цените да са прогнозируеми и поносими за небитовите потребители. Това обаче до този момент не се е случило.