Назад

Представяне на програмата "Еразъм за млади предприемачи" във Варна



Българската търговско-промишлена палата, съвместно с Варненската търговско-индустриална камара проведоха онлайн представяне на програмата „Еразъм за млади предприемачи“ - възможност за Вашия бизнес!“ пред участници от Варненски регион. Участие в срещата взеха учащи, млади  и опитни предприемачи, представители на НПО и др.

Габриела Димитрова, директор „Международно сътрудничество и международни организации“ в БТПП, и Мирослава Маркова, главен експерт, представиха дейността на Палатата и широкия спектър от услуги, които БТПП предоставя в полза на бизнеса. Акцент бе поставен върху програмата „Еразъм за млади предприемачи”, която представлява трансгранична програма за обмен, предоставяща на нови или бъдещи предприемачи възможността да се учат от опитни предприемачи, които управляват малки предприятия в други участващи в програмата държави.

В рамките на презентацията бяха представени изискванията за участие на предприемачите – млади или опитни, ползите от участие в подобен обмен, както и стъпките за кандидатстване. БТПП, като посредническа организация по програмата, оказва пълно съдействие за кандидастване, провеждане и отчитане на обмена.

Мирослава Маркова информира, че от 2009 г., когато е поставено началото на програмата, са осъществени над 10 000 обмена с финансовата подкрепа на ЕС, регистрирани в платформата са над 31 000 млади и опитни предприемачи, а участващите държави в програмата са 45.

Представена беше и възможността за участие на млади предприемачи по програмата Еразъм за млади предприемачи Global – с осъществяването на обмени в САЩ, Канада, Тайван, Израел, Сингапур и Южна Корея.

Габриела Димитрова представи и няколко успешни истории на предприемачи, които вече са участвали в обмени в чужбина и в България, със съдействието на БТПП. Представянето завърши с дискусия относно възможностите за кандидатстване по програмата и практически въпроси относно провеждането на обмена.

При интерес за участие по програмата или допълнителни въпроси може да се свържете с БТПП, Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“