Назад

БТПП подкрепи независимия български художествен филм „Танго в тунела“



Председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов се срещна със  Златка Керемедчиева, продуцент, сценарист и дистрибутор на новия български филм „Танго в тунела“. Беше договорено БТПП да подпомогне информационната кампания за представяне на независимия български игрален филм.

Подкрепата за разпространението на всеки един независим български филм дава възможности за развитие на този  сектор извън участието на държавата и повече плурализъм в изкуството – каза Цветан Симеонов.

„Танго в тунела“ беше един от десетте филма, които участваха в класация за най-добър български игрален филм на София Филм Фест 2019. Впоследствие филмът спечели „Най-добра драма” от журито на фестивала „Los Angeles Motion Picture Festival“. На същия фестивал „Танго в тунела“, печели и голямата награда на журито в категорията „Най-добра актриса”.

Лентата е заснета през 2018г., а заради настъпилата COVID19 ситуация в страната премиерата на филма беше отложена и едва тази година той ще излезе официално по кината в страната през месец май.

„Танго в тунела” е изцяло независим и не се е ползвал от държавно финансиране. Заснет е около столицата през 2018 година. Режисьори на лентата са Ники Станчев, който изпълнява и главната мъжка роля във филма, и Стоян Анов, за който филма е и дебют. Оператори са Момчил Александров и Емилиан Дечев, а композитор е Иван Динев. Арт директор на филма е Диди Шипочка, която заедно с Анна Анова подготвят и сценографията. Останалите главни роли във филма са възложени на Йонко Димитров (Ники) и Анна Банкина (Маминка). Във филма участват още: Лилия Лилова, Павел Владимиров, Златка Керемедчиева, Илия Виделинов, Диляна Данева, Асен Караниколов, Елина Дашина и други.

Продукционното студио, реализирало лентата, е „Ню Актърс Студио“, а сценарият е написан от Златка Керемедчиева. Във филма има авторски парчета на „Индиго кидс“, Веси Бонева и рапърът Din Yo.

Трейлър на филма https://youtu.be/WBBwEVUTwyE

IMDB: https://www.imdb.com/title/tt8586662/

FB Страница: https://www.facebook.com/tangointhetunnel

Instagram:  https://www.instagram.com/tango_in_the_tunnel/