Назад

Българската модна асоциация участва в основаването на Европейски моден алианс във Франкфурт


Силвия Кабаиванова, председател на Българска модна асоциация, участва в основаването на Европейски моден алианс, който цели да създаде просперираща модна еко система в Европа. Срещата се проведе във Франкфурт на Майн, Германия. Участваха 33 организации от над 25 европейски държави, сред които представители на организаторите на големи европейски седмици на модата - Frankfurt Fashion Week, Copenhagen Fashion Week, Malta Fashion Week, Athens Xclusive Designers Week и други.

Специално видео обръщение отправи Мария Габриел: „Модата е ключова индустрия за креативния дизайн. Знам, че сте се събрали днес, за да обсъдите възможността за създаване на Европейски моден алианс. Аз лично смятам, че това е брилянтна идея. Смятайте ме за посредник и разчитайте на моята подкрепа."

Своите послания отправиха и Паскал Моранд от Френската федерация за висша мода и Карло Капаса от Италианската Национална камара за мода.

Силните страни на един алианс ще бъдат в обединението, за да управлявате всичко заедно, но в различни области и уважавайки се взаимно. Креативността трябва да бъде запазена навсякъде.”, Паскал Моранд, Fédération de la Haute Couture et de la Mode

Креативността е ключов фактор за европейската мода и е задължителна, следователно трябва да бъде защитена. Преди всичко трябва да сме наясно със социално въздействие и социална устойчивост в модата. Обединена Европа трябва да докаже, че ценностите и са солидни и дълбоки.”, Карло Капаса, Camera Nazionale della Moda Italiana

В продължение на два дни всички присъстващи участваха в уъркшоп за дефиниране на мисия, визия и цел на една потенциална мрежа от европейски модни съвети, институти, инкубатори и клъстери. Бяха дефинирани общи предизвикателства, амбиции и ключови етапи.

Европейският моден алианс е силен глас, който се застъпва за и ускорява прехода на европейската мода към по-устойчиво, иновативно, приобщаващо и творческо бъдеще.

По повод участието си в срещата Силвия Кабаиванова сподели: "За мен беше чест и отговорност да бъда единствен представител от България. От повече от 20 години подкрепям българската мода и вярвам, че с участието на Българска модна асоциация в този алианс ще има все повече възможности за популяризирането и на европейския и световния моден подиум."