Назад

Министерството на транспорта призова ЕС временно да спре изпълнението на разпоредбите в Пакет Мобилност I


Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов призова временно да бъде спряно изпълнението на разпоредбите в Пакет Мобилност I, отнасящи се за каботажа и връщането на камионите, до приключването на военната агресия на Русия срещу Украйна. Това стана по време на провелата се  неформална видеоконференция на министрите на транспорта на Европейския съюз.

Заместник-министърът посочи, че войната в Украйна ще окаже дългосрочно негативно въздействие върху състоянието на икономиката и функционирането на транспортния сектор в Европейския съюз.

„В Европейския съюз работят голям брой украински водачи, диспечери и спедитори. Много от тях се завърнаха в Украйна в отговор на военната мобилизация, което влошава ситуацията с липсата на професионални водачи на тежкотоварни превозни средства. Прилагането на новите ограничения, по-специално правилото за връщане на превозните средства, изисква допълнителни операции и водачи, които на този етап е трудно да се организират и ангажират. При такива екстремни обстоятелства е важно секторът на автомобилни превози на товари да бъде улеснен да работи по възможно най-ефикасния и ефективен начин, без ненужни отклонения, празни курсове и загуба на време и ресурси“, изтъкна Владимир Върбанов.

По време на разговорите заместник-министърът на транспорта и съобщенията отправи апел за координирани действия на ниво Европейския съюз за бързо и безопасно извеждане на моряците, намиращи се в украинските пристанища. Той посочи, че българската страна полага непрестанни и систематични усилия за репатриране на членовете на екипажите, които са български граждани, като до сега са евакуирани шестима от моряците, които вече са в България.