Назад

Българска делегация посети Гватемала
Както Българската търговско-промишлена палата вече информира, в периода 31 януари – 15 февруари тази година се осъществи българско посещение в Гватемала по инициатива на Посолството на Гватемала и Почетното консулство на Гватемала.

Визитата включи поредица от срещи с местни институции и посещение на туристически забележителности. Българските предприемачи, съставящи делегацията, са посетили Индустриалната камара на Гватемала (CIG). Те са разговаряли с г-н Хуан Суарес, директор на организацията, която е пряко свързана с икономическото развитие на страната. Обсъдени са били подробни данни за търговския оборот между двете страни, както и възможностите за партньорство. Почетният консул на Гватемала в България Веселин Симов е предадал от името на  Българската търговско-промишлена палата проект на споразумение за сътрудничество с Индустриалната камара на Гватемала.

Осъществени са срещи и в Координационния комитет на селскостопанските, търговските, индустриaлните и финансовите асоциации (CACIF), Министерството на икономиката, Министерството на външните работи на Гватемала, Националната асоциация по кафето (ANACAFE), Гватемалския институт по туризъм.

В българската делегация са участвали представители на следните сектори: индустрия, инфраструктура, селско стопанство, образование, медицина, туризъм, култура. Те са се запознали с  услугите, които правителството предоставя на инвеститорите в Гватемала, обща информация за търговските връзки  между двете страни. Гватемала е представена като врата към Централно-американския пазар, в рамките на съществуващата силна интеграция с Хондурас и Салвадор.

На българската делегация е представено производството на най-висококачествени сортове кафе, отглеждани на вулканични терени   на височина над 1500 м. над морското равнище, както и приготвянето на кафе по метода CHEMEX, за получаване на кафена напитка с  ниска киселинност и шоколадов отенък, отлично качество, разнообразен и сложен вкус.

Повече информация за посещението ТУК.