Брой 37 (294), 21-02-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

ЕК отправя призив към държавите членки чрез съобщение относно социалните инвестиции за растеж и сближаване


„Социалните инвестиции са изключително важни, за да излезем от кризата по-силни, по-сплотени и по-конкурентоспособни. В рамките на своите бюджетни възможности държавите членки трябва да пренасочат вниманието си към инвестициите в човешки капитал и социално сближаване. Това може да е от голямо значение, ако искаме да постигнем истински напредък по изпълнението на целите на стратегията „Европа 2020". Социалните инвестиции днес помагат на държавите членки да избегнат една много по-висока финансова и социална цена в бъдеще", заяви комисарят за заетостта, социалните въпроси и социалното приобщаване Ласло Андор.
Приетото съобщение на ЕК относно социалните инвестиции за растеж и сближаване призовава държавите членки да се ориентират към по-добре функциониращи стратегии за активно приобщаване, към по-ефикасно и ефективно разходване на бюджета в социалната сфера, да модернизират своите социални системи и да дадат приоритет на социалните инвестиции.
Предлагат се насоки за най-успешното използване от държавите членки на финансовата подкрепа от Европейския социален фонд.
Пакетът за социални инвестиции се основава на Европейската платформа срещу бедността и социалното изключване, допълва инициативи на Комисията за преодоляване на социалните и икономическите предизвикателства пред Европа, като напр.Пакетът за трудовата заетост, Пакетът за младежката заетост и Бялата книга относно пенсиите.
Пакетът за социални инвестиции отчита сериозните социалните последици от настоящата финансова криза предлага на държавите членки насоки за по-ефективни и ефикасни социални политики в отговор на сериозните предизвикателства като големите финансови затруднения, растящата бедност и социална изолация, рекордната безработица сред младите хора, застаряващите общества и намаляващото трудоспособно население.
Включени са препоръка на ЕК за борба с детската бедност, призовава се за интегриран подход при инвестициите в децата и младите хора.
Пакетът за социални инвестиции представлява рамка на интегрираната политика, в която се отчитат социалните, икономическите и бюджетните различия между държавите членки и необходимостта да се направи повече, за да се намали рискът от социален срив.

НОВИНИ ОТ БТПП
В БТПП бяха обсъдени практики в сферата на иновациите
Председателят на БТПП Цветан Симеонов представи Съвета по иновации към БТПП като възможност за бъдещо партньорство с холандски фирми Още
Участие на БТПП в дискусионна кръгла маса - идеи за по-висок икономически растеж
В центъра на дискусиите: „Пазар на труда”, „Демография и пенсионна реформа”, „Образование и иновации” Още
Cеминар в БТПП: „Как да се реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Енергийна ефективност и зелена икономика“
В БТПП бе проведен семинар на тема: „Как да се реализираме инвестиционните си намерения чрез грантова схема „Енергийна ефективност и зелена икономика“ Още
Новорегистрирани фирми в БТПП
ПАЗАР НА ТРУДА
Публикувани са основни резултати от наблюдението на работната сила през четвъртото тримесечие на 2012 година
НСИ: Коефициентът на безработица е достигнал 12.4% Още
Нормализиране на процеса по издаването на разрешителни за работа на български и румънски студенти във Великобритания
Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки изтичат необратимо на 31 декември 2013 г. Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК отправя призив към държавите членки чрез съобщение относно социалните инвестиции за растеж и сближаване
Пакетът за социални инвестиции се основава на Европейската платформа срещу бедността и социалното изключване Още