Назад

От 1 септември се въвеждат опростени енергийни етикети на ЕС за изделията за осветление


С цел на потребителите в ЕС да се помогне да намалят сметките си за енергия и въглеродния отпечатък, от 1 септември 2021 г. във всички магазини и интернет сайтове за търговия на дребно се въвежда изцяло нова версия на масово разпознавания енергиен етикет на ЕС за електрическите крушки и другите изделия за осветление. Този ход идва вследствие на забележителното повишение на енергийната ефективност в този сектор през последните години, което означава, че все повече и повече „светлинни източници“ (като електрически крушки и светодиодни модули) са достигнали клас А+ или А++ според сегашната скала. Най-важната промяна е връщането към по-простата скала с класове от А до G.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон заяви: През последните години ефективността на нашите лампи и другите ни изделия за осветление се е повишила толкова много, че над половината от светодиодните изделия вече с в клас А++. Благодарение на обновяването на етикетите потребителите ще могат по-лесно да виждат кои са най-добрите за всеки клас изделия, а това на свой ред ще им помогне да пестят енергия и пари от сметките си. Чрез използването на по-енергоефективно осветление ще продължим да намаляваме емисиите на парникови газове в ЕС и ще допринасяме за постигането на климатична неутралност до 2050 г.

Тази нова скала е по-строга и е проектирана така, че много малко изделия могат първоначално да достигнат класове А и В, оставяйки място за постепенно навлизане на по-ефективни изделия на пазара. Сега изделията с най-висока енергийна ефективност, които понастоящем се предлагат на пазара, ще попадат най-често в клас C или D. На етикетите ще бъдат добавени редица нови елементи, включително QR код за връзка с база данни за целия ЕС, в която потребителите ще могат да намерят повече сведения за изделието.

За да се осигури възможност за продажбата на сегашните наличности, в правилата се предвижда 18-месечен срок, в рамките на който изделията със старите етикети може да продължат да се продават на пазара в реалните магазини за търговия на дребно. При продажбите по интернет обаче старите етикети, показвани онлайн, ще трябва да бъдат заменени с новите в срок от 14 работни дни.

Представените мерки следват промяната на скалата на енергийните етикети, извършена на 1 март 2021 г. по отношение на 4 други категории изделия – хладилници и замразители, съдомиялни машини, перални машини и телевизори (и други външни монитори). Надграждайки правилата на ЕС за екопроектирането, Европейската комисия работи и по обновяването на етикетите на такива изделия като барабанни сушилни машини, локални отоплителни топлоизточници, климатизатори, готварски уреди, вентилационни агрегати, професионални хладилни шкафове, отоплителни тела и водоподгреватели, както и котли на твърдо гориво, и обмисля въвеждането на нови енергийни етикети за слънчевите панели.