Брой 77 (334), 18-04-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

НОВИНИ ОТ БТПП

Приключи срещата на Балканските палати в Будва


Завърши срещата на Асоциацията на балканските палати, която се състоя от 16 до 18 април 2013 г. в Будва, Черна гора. При обсъжданията, на база анализите на различните страни за състоянието на инфраструктурата и транспортните връзки между тях, се констатира, че има напредък, но той е недостатъчен, за да се повиши атрактивността на региона. Съществуват сериозни различия в степента на подобряването на инфраструктурата в отделните държави.

Участниците в срещата решиха да обединят усилия за съвместно участие в делегации, панаири, изложения, както и да се вземат сериозни мерки за засилване на интернет-присъствието на Асоциацията на Балканските палати във всяка от страните-членки.

С голям интерес се посрещна предложението от България за съвместно представяне на балканските страни на Втория Балкански Международен Винен Конкурс и Фестивал /Second International Balkan Wine Competition/, който ще се проведе в София на 16 и 17 май т.г. Основната цел на форума е да бъде продължена кампанията за популяризиране на вината от Балканския полуостров.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов обърна внимание, че явяването поотделно на страните намалява сериозно шансовете за интерес към тях. По-скоро трябва да се положат усилия за по-задълбочена интеграция и съвместно явяване на международни форуми като регион – особено при контактите с икономиките, които сега показват ръст, като тези от Азия и от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка).

Приетата на форума Декларация ще бъде представена на правителствата на всяка от страните-членки с цел осигуряване на подкрепа от страна на държавата на усилията, които полага бизнесът.

НОВИНИ ОТ БТПП
Приключи срещата на Балканските палати в Будва
Анри Малос е новият президент на Европейския икономически и социален комитет
Представители на България са избрани на отговорни позиции в Комитета Още
Семинар за свободното движение на стоки в ЕС
Единният европейски пазар помага на предприятията в ЕС да изградят стабилна платформа в открита, разнообразна и конкурентна среда Още
НОВИНИ ОТ БРАНШОВИ ОРГАНИЗАЦИИ
Пресконференция на БАР: „Правителството и бизнесът за новия Закон за управление на отпадъците”
Асоциацията предлага да се въведе наказателна отговорност не само за незаконната търговия с отпадъци от черни и цветни метали, но и за тяхното транспортиране Още
ИКОНОМИКА - АНАЛИЗИ, ПРОГНОЗИ
Средносрочната бюджетна прогноза предвижда продължаване на процеса на фискална консолидация
За 2014 г. държавата предвижда дефицит в размер на 1,3% от БВП Още
МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО
България и Катар задълбочават сътрудничеството си в областта на инвестициите
Меморандум за разбирателство ще бъде подписан през този месец в Катар Още
ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ
ЕК: Политиката на сближаване на ЕС спомага за устояване на кризата и за създаване на растеж
Иновациите и малкият бизнес получават сериозна подкрепа по линия на политиката за сближаване Още