Брой 8 (265), 11-01-2013
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ

България има готовност в средата на годината да започне строителството на "Набуко" на своя територия


България има готовност в средата на годината да започне строителството на "Набуко" на своя територия. Това стана ясно по време на първата за годината среща на Комитет Набуко, която се проведе вчера в София под председателството на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

С изграждането на интерконектора България-Турция можем да започнем строителството на първата фаза от Южния газов коридор, каза по време на срещата министър Добрев. Той поясни, че се обсъжда създаването на дъщерна компания на "Набуко интернешънъл" за ранно развитие на проекта, за да се гарантира по-голяма гъвкавост в реализацията му. Тръбата между България и Турция ще бъде с дължина от 75 км. на българска територия. Министър Добрев покани компаниите, които проявяват интерес, да се включат в проекта.

Консорциумът "Шах Дениз 2", който разработва едноименното каспийско газово находище в Азербайджан, ще придобие дял от 50 % в международната проектна компания "Набуко интернешънъл", стана ясно още по време на годишната среща на Комитет Набуко. Споразумението за това ще бъде подписано на 18 януари във Виена. Така останалите акционери в проектната компания – БЕХ, турската Боташ, Трансгаз - Румъния, МОЛ – Унгария и ОМВ - Австрия, ще намалят пропорционално своето процентно участие за сметка на "Шах Дениз 2".

Участниците в срещата оцениха високо постигнатото споразумение за включване на "Шах Дениз 2" в "Набуко интернешънъл". Проведохме интензивни преговори и постигнахме споразумение. Това е истинска диверсификация на енергийните източници в ЕС, каза Герхард Роис, изпълнителен директор на ОМВ. По думите на Виталий Байлърбайов, изпълнителен вицепрезидент на СОКАР (един от участниците в "Шах Дениз 2"), консорциумът цени високо разработването на Южния газов коридор и е готов да продължи активното си сътрудничество с "Набуко интернешънъл".

По информация на МИЕТ, по време на срещата в София са договорени стриктни срокове за всяка стъпка за напредък по проекта. В края на юни ще има финално решение за "Набуко". Очаква се дотогава консорциумът "Шах Дениз 2" да обяви решението си за маршрута на трасето за пренос на каспийски газ към Европа. Първите количества газ по "Набуко" трябва да бъдат транспортирани към Европа през януари 2019 г.

НОВИНИ ОТ БТПП
Среща на Евроклуба при БТПП, посветена на Ирландското председателство на Съвета на ЕС
Икономическата стабилност, растежът и работните места са приоритетите на Ирландия за следващите 6 месеца Още
БТПП и ПРЕПОРЪКА.БГ си партнират в подкрепа на работодателите при наемане на персонал
Усилията са насочени и към развитието и популяризирането на електронния регистър на препоръките Още
ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
България има готовност в средата на годината да започне строителството на "Набуко" на своя територия
С изграждането на интерконектора България-Турция ще започне строителството на първата фаза от Южния газов коридор Още
Актуализирани са документи по процедурата за подбор на проекти „Енергийна ефективност и зелена икономика“
ИНОВАЦИИ, НАУКА
София Тех Парк - първият научен и технологичен парк в България
Изграждането ще се реализира по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" Още
ЗАКОНОПРОЕКТИ
Обществено обсъждане на изменение на Наредбата за средствата за измерване, които подлежат на метрологичен контрол
Проектът цели да разграничи приложното поле на националния метрологичен контрол от процеса по оценяване на съответствието на средствата за измерване Още
ДАНЪЦИ, ТАКСИ, ОСИГУРОВКИ
Внасяне на данъка върху разходите по ЗКПО за месец декември 2012 г.
От 2013 г. се въвеждат нови образци на данъчни декларации