Назад

СТИВ - Сеул с инициативи за развитие на българо-корейските търговско-инвестиционни отношения


Посолството на България в Сеул информира, че Илия Деков, пълномощен министър и ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси /СТИВ/, е провел работнa среща с  президента на Европейската търговска камара в Корея - г-н Кристоф Хайдър и асистент-мениджъра в камарата - г-жа С. Канг. Основна цел на разговора е обсъждане на инициативи за развитие на българо-корейските търговско-инвестиционни отношения.

Европейска търговска камара в Сеул (ECCK) е създадена през 2012 г. като неправителствена организация с нестопанска цел, която подпомага европейските компании, развиващи бизнес в/с Република Корея. Основната цел на камарата е да предоставя на нейните членове (около 400 компании-членки) информация за правната рамка и регулаторните механизми в Корея, както и да защитава интересите на европейския бизнес като цяло. Ежегодно камарата издава „Бяла книга“ (ECCK White Paper) с конкретни препоръки към корейските институции за насърчаване/подпомагане на бизнеса с ЕС, тъй като е насочена към защита интересите на европейски компании в Корея.      

Деков е представил развитието на българо-корейските търговски и инвестиционни отношения и основните приоритети в работата на СТИВ – насърчаване на българския износ и привличане на нови корейски инвестиции в конкурентните сектори на българската икономика. Той е запознал партньорите с планираните през следващия месец редица бизнес визити на корейски и български компании в България и Р Корея, в т.ч. за участие на български фирми в следните международни търговски изложения:

  • Международно изложение за био-земеделски продукти „Smart  Farm Expo“, 15-16 юни 2023 г. в гр. Чангвон;
  • Международно винарско изложение „International Wine & Spirits”, 22-24 юни 2023 в гр. Сеул;   
  • Международно изложение за вносни стоки в Корея, което се организира от KOIMA (Korea Importers Association) – “Korea Import Fair”, 29 юни– 1 юли 2023 г. в гр. Сеул.

Договорено е активно сътрудничество между СТИВ - Сеул и Европейската търговска камара в Корея.