Брой 106 (111), 04-06-2012
Ежедневен бюлетин
ISSN 1314-5320

Валутни курсове

ПАЗАР НА ТРУДА

Главна инспекция по труда: Софтуер ще следи за забавени заплати


Софтуер, внедрен в информационната система на Главна инспекция по труда, ще следи за изплащането на трудовите възнаграждения в проверяваните предприятия. До края на месец юни, началото на месец юли 2012 г., Главната инспекция по труда ще внедри софтуер за проследяване задълженията на работодателите относно изплащането на трудови възнаграждения в проверяваните предприятия. Софтуерът ще даде възможност да се наблюдава процесът и динамиката на изплащане на трудовите възнаграждения в проверените от инспекторите по труда предприятия - какъв е размерът на дължимите трудови възнаграждения, за какъв период от време е забавянето; изпълнени ли са в определения срок дадените от Инспекцията по труда предписания; кои работодатели как изплащат забавените заплати - дали се изплаща цялата дължима сума; дали се изплаща частично, по утвърден график след постигнато споразумение между работещите и работодателят; появата на нови работодатели със задължения за изплащане на забавени заплати.

От Инспекцията по труда са направени и предложения до министъра на труда и социалната политика за допълнение на Наредбата относно съдържанието и реда за изпращане на уведомленията за регистриране на трудови договори. Предложението е в съдържанието на уведомлението, което се подава в НАП при регистрация на трудовите договори, работодателите да посочват продължителността на работния ден и да изпращат уведомление и в случаите, когато се променя продължителността на работния ден. С вписването на продължителността на работния ден и промяната на работното време, контролните органи ще могат да осъществяват по-ефективен контрол и върху осигуряването на междудневните и междуседмичните почивки на работещите.

Това съобщи Георги Милчин, главен секретар на ГИТ, по време на съвместните проверки, проведени от ГИТ и НАП в столицата в периода от 28 май до 2 юни т.г.

През седмицата са проверени 530 обекти, предимно в сферата на търговията, ресторантьорството и услугите. Установени са 80 лица, полагащи труд без сключени и регистрирани в НАП трудови договори. Установени са 345 нарушения, свързани с продължителността на законно установеното работно време. По заплащането на труда са констатирани  115 нарушения.

За всички констатирани нарушения са съставени актове за установени административни нарушения и предстои издаване на наказателни постановления, като размерът на глобите е в размер от 1500 до 15 000 лв.

Според ГИТ, наблюдава се процес на дисциплиниране на работодателите, който се изразява във все по - често преминаване от непълно работно време на пълно работно време; сключване и регистриране на писмени трудови договори, изплащане на забавени трудови възнаграждения и дължими осигуровки, сочат резултатите от проверките в столицата. За половин година съвместните усилия на НАП и Главна инспекция по труда дадоха резултат - 30 000 четиричасови договори са преминали в такива на пълен работен ден.

От Националната агенция за приходите съобщават, че съвместните проверки на Националната агенция за приходите (НАП) и Главна инспекция по труда са установили повече нарушения на трудовото законодателство, отколкото на данъчното. От началото на съвместните проверки са установени само дванадесет нарушения на данъчното законодателство, които не са с несвръзани касови апарати, а по-скоро несъответствия на касовите наличности.

В хода на проверките инспекторите по труда сa установили  престиране на труд от лица без трудов договор, регистрирани като безработни в бюрата по труда. В охранителна фирма работещите са назначени с трудови договори на 2 часа, в хода на проверките е установено, че работният им ден е по 15 часа. В търговска фирма с 15 обекта работещите се водят с работно време от 2 часа, а реално работят по 15 часа. По време на проверка в столична пицария бе заварено да работи непълнолетно лице, без поискано и издадено от Инспекцията по труда разрешение за наемане. За случая ще бъде уведомена прокуратурата. При проверка на един от екипите само за една нощ  от 200 заварени работещи за 64 е установено, че се водят на 4-часов работен ден.

 

НОВИНИ ОТ БТПП
БТПП има международна подкрепа по казуса с представителността й
Новоизбраният главен секретар на МОР изрази готовност да окаже пълна логистична подкрепа на Палатата Още
Иракски експерти посетиха БТПП
В Ирак има пазар за българска техника и потребителски стоки Още
ПАЗАР НА ТРУДА
Главна инспекция по труда: Софтуер ще следи за забавени заплати
Друга идея на инспекцията е в уведомлението, което се подава в НАП при регистрация на трудовите договори, работодателите да посочват продължителността на работния ден Още
ТЪРГОВСКИ РЕГИСТЪР
Внедрени са нови функционалности в информационната система „Търговски регистър” на Агенцията по вписванията
Осигурена е възможност за регистрация на: Европейско обединение по икономически интереси… Още
ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
Ден на българската енергетика
Национален семинар на тема “Марката и дизайна на Европейския съюз – практически познания”
СЪОБЩЕНИЯ
Български фирми са поканени от ЕК да представят своя опит и добри практики