Назад

Шесто издание на "Startup Europe Week Sofia 2022“ в София





Еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, Мария Габриел откри шестото издание на предприемаческо събитие в София - "Startup Europe Week Sofia 2022".  Събитието се проведе на английски език в хибриден формат с участието на повече от 50 банки,частни фондове, фирми, стартъп компании, агенции за инвестиции, както и представители на работодателски организации, сред които и БТПП.

„Иновациите са критично важни за бъдещето на Европа и България и ключът към успеха е създаването на местни иновативни екосистеми, след което те да бъдат свързани заедно. Вярвам, че това е критично важно за изграждане на истинска паневропейска иновационна екосистема, това e и крайната цел на форума" – заяви еврокомисарят в началото на събитието.

Технологиите с дигитални и физически компоненти ще окажат влияние върху индустрии като строителство, земеделие, транспорт и енергетика. Според българския еврокомисар европейските и български иноватори имат възможността да поведат тази нова вълна на иновации, защото имат 3 конкурентни предимства – науката, силната европейска промишлена база  и многото инженерни таланти, които Европейският съюз притежава.

Габриел обяви, че 2021 г. е била повратен момент за европейските иновации, като  размерът на  рисковия капитал, инвестиран в европейски стартъпи, е бил утроен и за първи път е достигнал 100 милиарда евро. Също така, 2021 г. е забележителна година за България с рекорд от 181 милиона евро, инвестирани в родните стартъпи.

Бе изтъкната ролята на Европейския съвет за иновации  и Европейския институт за иновации  в помощ на стартиращи компании и малки и средни предприятия в България и в региона на Централна и Източна Европа „ Наскоро чухме за първия български "еднорог" - стартъпът "Пейхоук" (Payhawk)“, припомни Габриел. 

Еврокомисар Габриел посочи трите европейски механизма за българските иноватори – новата рамкова програма на ЕС „Хоризонт Европа“, Европейският институт за иновации и технологии и програмата за европейската иновационна екосистема.

Въпреки това тези механизми не са достатъчни, за това ще стартира нов европейски иновационен дневен ред през първата седмица на юли, подчерта еврокомисарят по иновации, като определи и целите му:

Бе отделено място на жените предприемачи  и ролята им в новите процеси на иновации с инициативи като "Women in Tech", "Girls Go Circular", а вече и новата "Women founders group".

В заключение еврокомисар Габриел заяви, че в нейно лице  новото поколение иноватори могат да разчитат на силна подкрепа и съдействие за трансформиране на  предизвикателствата във възможности, трудностите в решения и най-вече да се утвърди силната движеща сила на България в новото европейско лидерство в полето на иновациите.

Събитието продължи в панели както  следва:

  • Държавни програми за подкрепа на стартъпи с презентации от директора на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов; зам.-кмета на София по дигитализация, иновация и икономическо развитие Генчо Керезов; член на УС на Фонда на фондовете Камен Славов и директор от Столичната агенция за инвестиции Виктор Гусев.
  • Университети и институции, създаващи стартъпи с участието на представители на Американския и Техническия университети, ESFAM, JA BULGARIA  и BBI Cambridge.

Програми на частни инвеститори бяха представени от частните фондове BVCA, Eleven Ventures, BlackPeak Capital, LAUNCHub Ventures и Vitosha Venture Partners  в панела, модериран от Владимир Томов, председател на Съвета по инвестиции при Българската търговско-промишлена палата.

В рамките на събитието повече от 30 лектори представиха различни аспекти от стъртъп екосистемата, участието на жените предприемачи в нея, предприемачески проекти на институции и акселератори, стъпки в процеса на създаване  и успешно развитие на един стартъп и др.

Всички презентации имаха за цел да предоставят актуална и възможно най-ясна и детайлна информация на новите предприемачи, които получиха добри примери  и полезни съвети за началото на успешен бизнес.